F-35 jachtvliegtuig komt eind mei naar Volkel voor geluidstest

15 april 2016 om 02:05
nl
Het lijkt erop dat niets de komst van de F-35 - ook bekend als de Joint Strike Fighter- nog in de weg staat. Volgens de huidige planning vertrekt het jachtvliegtuig eind mei vanaf de Amerikaanse Edward Air Force Base naar Nederland om hier drie weken te vliegen. Dat meldt het Ministerie van Defensie donderdag. In die drie weken komt het toestel naar de vliegbases Volkel en Leeuwarden.
Profielfoto van Zerrouk Youssef
Geschreven door
Zerrouk Youssef

Minister Jeanine Hennis Plasschaert van Defensie beloofde februari vorig jaar tijdens bijeenkomsten met de omgeving van beide luchtmachtlocaties de F-35 in mei/juni 2016 tijdelijk naar Nederland te halen.
BelevingsvluchtenVia zogenaamde belevingsvluchten kunnen omwonenden het geluid van de F-16 en de F-35 ervaren en vergelijken. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) doet de metingen rond beide vliegbases, gevolgd door een eerste onderzoek naar de ervaringen.
Voordat de F-35 de oversteek naar Europa maakt, landt het toestel nog op Pax River Naval Base in Washington. Vervolgens begeleiden 2 KDC-10-transportvliegtuigen de F-35 en tanken het toestel onderweg in de lucht bij.
Bezichtigen op luchtmachtdagenIn het drie weken durende verblijf van de F-35 vallen ook de Luchtmachtdagen. Het publiek kan het toestel zien op 10 en 11 juni op Vliegbasis Leeuwarden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.