Actie voor Tweede Kamer om aandacht te vragen voor brandveiligheid in stallen

15 april 2016 om 16:43
nl
Stichting Stop Dierenleed Nederland houdt donderdag een actie voor de Tweede Kamer. Met de actie wil de stichting meer politieke aandacht creëren voor dieren die overlijden bij stalbranden. "Het is werkelijk onbegrijpelijk dat brandmelders, sprinklerinstallaties en compartimenten nog steeds niet verplicht zijn", aldus woordvoerder Ron Visser van Stichting Stop Dierenleed Nederland.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

De stichting verwacht met ongeveer 75 mensen voor de Tweede Kamer actie te voeren.
De Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten wil ook dat actie wordt ondernomen om stalbranden in de toekomst te voorkomen. Daarom dient de partij vrijdag een motie in. Aanleiding voor de motie is de verwoestende stalbrand in Oirschot. Vorige week woensdagavond kwamen tienduizend varkens en biggen bij die brand om het leven. “Afschuwelijk, verschrikkelijk. Daar ben ik echt kapot van”, aldus Marco van der Wel van de Partij voor de Dieren.
Aandringen bij ministerBrandveiligheid in stallen staat sinds de enorme brand in Oirschot hoger op de politieke agenda. De PvdA heeft Kamervragen gesteld en de Partij voor de Dieren dient vrijdag een motie in bij Provinciale Staten. “Er moeten duidelijke regels komen. Het moet wettelijk verplicht worden om een brandveilige stal te hebben”, aldus Van der Wel. “Daar moet de provincie bij de minister op aandringen.”
Van der Wel pleit ervoor om het bij de bouw van nieuwe stallen bijvoorbeeld te verplichten rookmelders te installeren en om elektriciteit goed af te dekken. “Nu is er geen onderscheid tussen dieren of een rolletje toiletpapier dat je opslaat. Dat kan gewoon niet.”
In Den Haag strijdt Dion Graus (PVV) al jaren voor betere brandveiligheid in stallen. Hij diende verschillende moties in en samen met een uitvinders bedacht hij zelfs een systeem dat dieren kunnen ontsnappen bij een stalbrand. "Maar de PvdA steunde onze moties niet. Die stellen vragen nu het te laat is", aldus Graus.
Stichting Stop Dierenleed Nederland wil dat het systeem dat Graus met de uitvinders bedacht verplicht wordt.
Onafhankelijke controleBoeren, verzekeraars en de Dierenbescherming overlegden donderdag over maatregelen om brandveiligheid in stallen te verbeteren. De Dierenbescherming pleit voor een vijfjaarlijkse, onafhankelijke controle van elektrische installaties. Land- en Tuinbouworganisatie LTO denkt dat goede voorlichting over brandveiligheid het belangrijkst is.
Actiegroep Eyes on Animals wil ook dat er strengere regels komen met betrekking tot brandveiligheid in stallen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.