VNG noemt aangifte van Slijtersunie tegen gemeenten die ondernemers drank laten schenken 'jammer'

15 april 2016 om 14:09
nl
De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten zegt verrast te zijn door de aangekondigde aangifte van de Slijtersunie tegen de VNG. "Het is jammer dat de Slijtersunie naar dit zware instrument grijpt", zo laat de VNG in een reactie weten. De Slijtersunie wil de VNG vervolgen voor opzettelijke uitlokking van overtreding van de drank- en horecawet.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Gemeenten zijn een proef begonnen waarbij ze ondernemers zonder drankvergunning, zoals kappers en boekhandelaren, drank laten schenken aan consumenten om de leegloop van binnensteden tegen te gaan. Oneerlijke concurrentie vinden de slijters. Aan de proef doen tien Brabantse gemeenten mee. Het gaat om Bergen op Zoom, Helmond, Heusden, Roosendaal, Den Bosch, Oisterwijk, Cranendonck, Eersel, Valkenswaard en Veghel.
Eigen leden niet blij met aangifte?Aan de andere kant staat de proef het slijters toe om ook andere goederen dan drank te verkopen.  Voor de pilot hebben zich dan ook diverse slijters aangemeld. VNG denkt dus dat ook niet alle eigen leden de Slijtersunie blij zijn met de aangifte.
Bovendien is het volgens de vereniging echt niet zo dat iedere winkel zomaar alcohol mag schenken. "Zo zijn bouwmarkten, supermarkten en winkels waar veel jongeren komen uitgesloten." De VNG was graag eerst met de Slijtersunie gaan praten over de bezwaren. De vereniging nodigt de slijters alsnog uit om een gesprek aan te gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.