Chirurg verwijdert onterecht schildklier van patiënte, medische blunder verzwegen voor inspectie

15 april 2016 om 14:54
nl
Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven heeft een blunder verzwegen voor de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ). Een chirurg verwijderde onterecht de schildklier van een patiënte, maar dit werd niet gemeld. Pas toen de patiënte zelf aan de bel trok, kwam de arts voor het Medisch Tuchtcollege in Eindhoven.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

De chirurg kreeg vervolgens een waarschuwing. Het ziekenhuis heeft haar excuses aangeboden. Het tv-programma Zembla bracht het verhaal vrijdag aan het licht.
Extra onderzoekDe 51-jarige Anuschka van Dijck uit Eindhoven werd in februari 2013 geopereerd. Haar schildklier zou kankercellen bevatten en moest daarom verwijderd worden. De patholoog gaf echter aan dat er meer onderzoek nodig was om vast te stellen of de schildklier inderdaad kankercellen bevatte, maar de chirurg besloot om zonder extra onderzoek te opereren. Dat wordt de chirurg verweten door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.
De gevolgen voor Van Dijck zijn groot. Ze moet haar leven lang medicijnen slikken ter compensatie van haar verwijderde schildklier. Naast een gehavende hals hield ze ook een hangende mondhoek over aan de operatie. “Ik was er kapot van. Ik ben eigenlijk gezond het ziekenhuis ingegaan, maar ik ben er ziek uitgekomen”, aldus Van Dijck.
Reactie ziekenhuisHet Máxima Medisch Centrum heeft per mail gereageerd. “De gedachten van ons ziekenhuis gaan in de eerste plaats uit naar de patiënte, die moet leven met de belastende gevolgen van een behandeling die niet de juiste was. Wij betreuren dit ten zeerste. Máxima Medisch Centrum heeft hier oprechte excuses voor aangeboden. Ons ziekenhuis heeft indertijd een achteraf onjuiste afweging gemaakt om deze zaak niet te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook hiervoor hebben wij onze excuses aangeboden.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.