Diefstal uit de Brabantse horeca: van terrasstoelen tot gloeilampen, alles wordt meegenomen

15 april 2016 om 18:13
nl
Zeg eens eerlijk. Heb jij wel eens iets gestolen uit een restaurant, kroeg of een hotel? Misset Horeca heeft daar onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt dat uit maar liefst 96 procent van de horecabedrijven iets wordt meegenomen door gasten. Meestal gaat het om bestek of een peper- en zoutstelletje. Omroep Brabant deed een steekproef bij vier restaurants in Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven.
Profielfoto van Zerrouk Youssef
Geschreven door
Zerrouk Youssef

Dat er glaswerk en bestek wordt gestolen, is natuurlijk niet goed te praten. Maar is het is tegelijkertijd ook niet echt verrassend. Dat blijkt ook uit het onderzoek van Misset Horeca. Die twee dingen staan namelijk bovenaan in de top-tien.
KerstbomenAlle vier de Brabantse bedrijven kunnen de diefstal daarvan beamen. Zo ook restaurant Het Kabinet in Breda. Maar daar bleef het niet bij. "Tijdens de kerstdagen zijn bij ons de kerstbomen die buiten stonden, meegenomen", vertelt de eigenaar. "Gelukkig lagen onze terrasmeubelen aan de ketting."
Zestig terrasstoelenDat geluk had Hofstede De Blaak in Tilburg niet. Volgens de eigenaar zijn daar vorig jaar maar liefst zestig terrasstoelen gejat. "Ik kan het nog steeds niet geloven", zegt hij tegen Omroep Brabant. "Mijn zoon betrapte de dieven op heterdaad en gaf ze aan bij de politie." En daar blijft het niet bij. "Toen wij net begonnen, is er een borstbeeldje van Mozart gestolen."
In Eindhoven zit Retro Fondue Restaurant. "Wij maken gebruik van allemaal retrospullen, spullen die we ook niet zomaar opnieuw kunnen aanschaffen. Vaak moeten we op e-Bay op zoek naar nieuw materiaal. En dat servies vinden onze gasten ook mooi", weet de baas van het restaurant. "Zo mooi zelfs dat ze het mee naar huis willen nemen."
Hete gloeilampen En de dieven zijn brutaal te noemen. "Zelfs de gloeilampen, je weet wel met zo'n ouderwets draadje, zijn uit de armaturen gedraaid. Dat is toch best knap als ze zo heet zijn." Dat liet hij geen tweede keer gebeuren. "Ik vind het jammer, maar nu heb ik overal spaarlampen hangen."
Dure wijnBij restaurant Ries Eten& Drinken in Den Bosch is volgens de eigenaar wel eens een fles wijn van bijna vijftig euro gestolen. "Maar dat is misschien niet eens het ergste", vertrouwt hij Omroep Brabant toe. "Ik heb ook wel eens gehad dat een stelletje een vijfgangendiner met bijpassende wijn en champagne bestelde en er dan gewoon zonder te betalen vandoor ging."
Top-tien Misset Horeca1. Glaswerk2. Bestek3. Tafelaankleding4. Toiletspullen5. Servies6. Textiel7. Kunst8. Meubilair9. Verlichting10. Elektronica

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!