Video

Gloednieuwe varkensstal opent op plek waar oude stal afbrandde in Spoordonk

17 april 2016 om 15:14
nl
Na drie jaar beschikken Kees en Wilma van der Meijden uit Spoordonk weer over duizenden varkens. Hun oude varkensstal brandde destijds af. Meer dan zesduizend varkens kwamen daarbij om. Maar de familie Van der Meijden liet zich niet uit het veld slaan en ging aan de slag met een nieuwe stal, die de oude ruim zal overtreffen.
Profielfoto van vugts yoeri
Geschreven door
vugts yoeri

De deuren van de nieuwe stal stonden zondag voor iedereen open. Eigenaar Kees wil het publiek laten zien dat er het nodige is verbeterd om de kans op een nieuwe brand te beperken. Zo heeft de familie een nieuw ventilatie-systeem aangelegd. Ook beschikt de stal over sensoren die moeten waarschuwen in geval van rook of vuur.
Innovatief sproei-systeemBovendien hebben ze zelf een sproei-stysteem ontwikkeld, vertelt Kees van der Meijden: "Als in de stal de temperatuur in vijf seconden met zeven graden stijgt, dan gaat die sproei-installatie aan en hebben we het mee bij de bron aangepakt".
Maandag is het precies drie jaar geleden dat drie van zijn varkensstallen tot de grond toe afbrandden. 4000 biggen en 1500 zeugen kwamen om het leven. "Die klap dreunt nog heel lang door. Als wij aan de keukentafel zaten en dachten dat we brand roken, dan stormden we naar buiten."
Interesse uit buitenlandIn de nieuwe boerderij wordt nu ook bijscholing gegeven aan andere varkensboeren. Kennisplatform Varkens.nl is daarvoor een samenwerking aangegaan met boer Kees. "Hij wilde iets extra's doen voor de branche", zegt Janneke Janssens van varkens.nl. "Dit is een uniek initiatief en er is zelfs al interesse uit het buitenland om hier te komen kijken en trainen."
Vol trots laat hij nu zijn bedrijf zien aan de toegestroomde bezoekers op de open dag. De eerste zeugen heeft hij al binnen en op de dag voor Moederdag worden de eerste biggetjes verwacht. "Iedereen mag komen voor beschuit met muisjes!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.