Video

Twintig bunkers uit de Eerste Wereldoorlog te zien langs speciale fietsroute

18 april 2016 om 16:46 • Aangepast 21 november 2020 om 11:06
nl
Soms waren ze goed verborgen onder de grond, af en toe waren ze nog wel te zien. Hoe dan ook veel aandacht was er niet voor: de zogenoemde groepsschuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog. Kees van Maastricht van de Stichting Cultureel Erfgoed Almkerk wist er een stuk of twintig te vinden. Vanaf maandag zijn ze allemaal te zien langs een speciale fietsroute.
Profielfoto van Verhoeven Dirk
Geschreven door
Verhoeven Dirk

De route voert langs een deel van de verdedigingslinie tussen Fort Vuren en de Biesbosch. Langs deze route bevindt zich een aanzienlijk aantal betonnen bunkers uit de Eerste Wereldoorlog. De meeste zijn de afgelopen tijd zichtbaar gemaakt en voorzien van informatieborden. [Tweet:body:https://twitter.com/erik_peeters/status/722043793021775874] Van de schuilplaatsen met de naam 'type 1916' zijn er rond de tweehonderd gebouwd. Ze lagen voor een groot deel onder de grond en waren bedoeld als schuilplaats voor maximaal zestien infanteristen. Het beton van de schuilbunker is één meter dik en kon beschietingen van brisantgranaten doorstaan, ook voltreffers.
Heel bijzonder "De meeste bunkers zijn vernietigd of begraven. Het is echt heel bijzonder dat we er hier zoveel hebben", aldus Kees van Maastrigt van de Stichting Cultureel Erfgoed Almkerk.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.