SP weigert boete gemeente Dongen te betalen voor plaatsen campagneborden Oekraïne-referendum

18 april 2016 om 22:05
nl
De SP in Dongen moet een ‘boete’ betalen aan de gemeente Dongen na het plaatsen van borden over het Oekraïne-referendum. De politieke partij weigert echter om die boete, die 350 euro bedraagt, te betalen en heeft de rekening teruggestuurd naar de gemeente.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Begin februari vroeg de lokale SP-afdeling aan de gemeente of er aanplakborden zouden komen in aanloop naar het referendum. Toen al bleek dat de gemeente niet van plan was om die borden te plaatsen. Het plaatsen van de borden was niet verplicht; het ging immers niet om reguliere verkiezingen en dus ook niet om partijen of personen.
'Er is iets te kiezen'Flauwekul, vond de SP. “Er valt wel degelijk iets te kiezen, verschillende politieke partijen hebben hier een mening over. Het is ons goed recht om deze mening te verkondigen”, zei afdelingsvoorzitter Hieke Croese eind maart. De partij plaatste dan ook op meerdere plekken in Dongen borden over het referendum.
Die actie schoot in het verkeerde keelgat bij de gemeente, die de partij sommeerde de borden te verwijderen. Zou dat niet gedaan worden, dan zou de gemeente ze zelf verwijderen en de rekening bij de SP leggen.
“Daar laten de socialisten zich niet door intimideren”, aldus afdelingsvoorzitter Croese. Volgens haar moeten politieke partijen ook bij referenda de mogelijkheid krijgen om hun mening te ventileren richting burgers. Dan moet er wel campagne gevoerd kunnen worden en ‘daar horen publicatieborden bij’.
Borden weg, rekening door de busHoewel de SP dwars lag, verwijderde de gemeente Dongen de borden. Daarna heeft de gemeente twee rekeningen á 175 euro naar de SP gestuurd. En daar is de politieke partij weer niet blij mee. “Wij zijn er niet van gediend het zwijgen opgelegd te worden, dus de rekeningen zijn retour afzender. Daarnaast eisen wij van de gemeente onze materialen terug - of een vergoeding van de door ons gemaakte kosten.”
Of de gemeente akkoord gaat met het ‘retour afzender’ van de SP moet nog blijken. De SP lijkt niet van zins om toe te geven en de kosten te betalen. “De gemeente hoort in alle redelijkheid te faciliteren in vrijheid van meningsuiting, en dat niet tegen te werken.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.