Criminelen misbruiken naam en handtekening van raadslid Bergeijk voor phishing - Omroep Brabant
Video

Criminelen misbruiken naam en handtekening van raadslid Bergeijk voor phishing

19 april 2016 om 12:46
nl
Criminelen misbruiken de handtekening van een raadslid in Bergeijk voor phishing. Het VVD-raadslid, Bart Verhagen, doet aangifte van identiteitsfraude. Dat laat hij dinsdag tegenover Omroep Brabant weten.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Verhagen stuitte per toeval op het phishingbericht met zijn handtekening, dat criminelen gebruiken om bankgegevens te ontfutselen. "Het stond als voorbeeldbericht van phishing op de site van de ING. Ik schrok ervan."
'Dit is gewoon identiteitsfraude'Het raadslid vond het in eerste instantie niet zo erg dat zijn naam en handtekening werden misbruikt. "Een groter probleem was dat mijn naam op de site van de ING stond. Hierdoor konden mensen denken dat ik achter de mailtjes zit."
"Later dacht ik: die is gewoon identiteitsfraude. Daarom heb ik besloten om aangifte bij de politie te doen. Al is het maar om mezelf in te dekken, zodat de politie weet dat ik niet degene was die de phishingmail verstuurt."
'Moeilijk jezelf ertegen te wapenen'Verhagen, die in het dagelijks leven voor een internetbedrijf werkt, heeft geen idee waarom hij het slachtoffer is geworden van de criminelen. "Ze kiezen de weg met de minste weerstand. Waarschijnlijk hebben ze mijn naam en handtekening ergens zien staan", zo vertelt hij.
"Het is voor zover ik weet voor het eerst dat er een handtekening onder een phishingbericht staat. Ertegen wapenen is moeilijk. Internetcriminelen opereren in de luwte, het is moeilijk te achterhalen wie ze zijn."
Voorbeeld verwijderdDe ING heeft inmiddels het voorbeeldbericht met de handtekening van Verhagen van haar site verwijderd. Verhagen zegt de bank niets te verwijten. "Het is goed dat de bank informatie over phishing geeft."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.