Video

Kersenbloesem wordt komende koude nacht als een baby vertroeteld

19 april 2016 om 13:18
nl
Kersenkweker Robert Oostveen uit Nieuwendijk kan komende nacht weer niet naar zijn bed. Het temperatuurverloop is deze week zo grillig, dat hij veel nachtelijke uren doorbrengt in zijn kersenboomgaard. Zo gauw de temperatuur richting het vriespunt gaat is het 'alle hens aan dek' om de tere kersenbloesem in de boomgaard te beschermen tegen vorst.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Anders dan bij appel- en perenbomen kunnen kersenbomen vanwege het risico van rotten niet nat worden gesproeid bij dreigende nachtvorst. In Nieuwendijk is de oplossing gevonden in ronddraaiende hete luchtkachels.
"Die bestrijken een diameter van meer dan honderd meter en draaien in een minuut of zeven rond", vertelt Robert Oostveen. "Op die manier wordt de temperatuur net iets boven het nulpunt gebracht."
Kachels in de openluchtOp de vijf hectare grote boomgaard met zo'n achtduizend bomen staan dan ook heel wat kachels. "Heel normaal is het gebruik van kachels nog niet, sommigen twijfelen er nog aan. Maar, het is wel het enige wat je kunt doen bij kersen."
Tussen de bloeiende bloesem aan de bomen en de eerste oogstbare kersen zit maar een week of acht. Als Oostveen tussen duim en wijsvinger een bloemetje stuk wrijft, is al een heel klein minikersje te zien.
KoudEn geloof het of niet, de kersen zijn dit jaar laat vanwege een koud voorjaar. Ondanks een warme december maand is de bloei later dan gebruikelijk omdat de maand maart (en ook april) te koud zijn. Komende nacht, wordt er weer nachtvorst opgegeven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.