Pepperspraybende op Daydream Festival, Brabantse bezoekers naar eerste hulp: ‘Avond verpest’

19 april 2016 om 17:00 • Aangepast 21 november 2020 om 11:05
nl
Het Belgische Daydream Festival is op de laatste dag in mineur geëindigd. Tientallen feestvierders moesten zaterdag met irritaties aan de ogen en luchtwegen behandeld worden nadat een criminele bende met pepperspray bezoekers probeerde te beroven. Eén van de slachtoffers was Anouk Snelders (18) uit Bergeijk. Ze was samen met vrienden in een festivaltent die op een gegeven moment ontruimd werd. “Ik kan wel zeggen dat mijn avond helemaal verpest was.”
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Al jarenlang trapt Daydream, dat doorgaans door honderden Brabanders bezocht wordt, het Belgische festivalseizoen af. Afgelopen weekend was het de zesde editie waarbij 42.000 feestvierden massaal naar Lommel trokken om daar los te gaan op de hardere stijlen in de dancemuziek.
'Jammer van die malloot'Tegen het einde van de avond dreigde het in een van de tenten flink uit de hand te lopen. Eén van de criminelen pakte een bus pepperspray en spoot daarmee in het rond. Veel bezoekers moesten zich meteen laten verzorgen door medewerkers van het Rode Kruis, onder wie Anouk. “Ik kwam hoestend de tent uit en had flinke ademhalingsproblemen. Nu gaat het wel weer, al heb ik nog last van mijn keel gehad.”
Op de Facebook-pagina van Daydream blikken veel Brabantse bezoekers terug op de ontruiming. “Jammer dat er een malloot een brandblusser leegspuit tijdens Miss K8”, meldt een vrouw uit Bergen op Zoom. Jelle Driessen uit Soerendonk heeft het over ‘debieltjes’ die de avond van veel mensen hebben verpest.

'Dit mocht nooit gebeuren'Marjolein Trouwborst uit Valkenswaard vult aan: “Foutjes worden gemaakt, maar dit had echt niet mogen gebeuren. Ik hoop dat de organisatie hier op terug komt.” Plaatsgenoot William Weekers vindt dat Daydream zijn verantwoordelijkheid moet nemen. "Flink aanpakken, die verziekers. Mijn zoon is een van de slachtoffers die twee uur lang op de EHBO heeft gelegen. Aan het infuus, nog wel."
De organisatie van Daydream en de Belgische politie houden er sterk rekening mee dat de daders in een groep opereerden en de bedoeling hadden om festivalgangers te beroven. “We begrijpen heel goed dat dit voor onze bezoekers geen leuke ervaring is geweest”, erkent een woordvoerder van Daydream.
“We willen graag met de slachtoffers in contact komen. We zijn erg benieuwd naar wat er precies is gebeurd. De daders zijn nog niet aangetroffen, maar wie weet kunnen mensen zich nog iets herinneren van de dader.”

'Ik baal echt ontzettend'Anouk staat open voor telefonisch contact, maar zegt wel teleurgesteld te zijn in Daydream. “Dit had voorkomen kunnen worden door de jassen en tassen bij de ingang uitvoeriger te controleren. Veel tassen van mijn vrienden zijn door de beveiligers niet eens bekeken. Dat kan echt niet op zo’n groot festival. Ik baal echt ontzettend dat mijn avond nu naar de klote is gegaan.”
Uiteindelijk hebben enkele bezoekers melding gedaan van diefstal. Onder meer een halsketting en een portemonnee zijn door de daders buitgemaakt. “We vinden het erg jammer dat Daydream zo moet eindigen”, betreurt de woordvoerder. “We gaan er volgend jaar alles aan doen om dergelijke incidenten te voorkomen."


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.