Basisschoolleerlingen weer massaal getoetst: Cito-toets of toch iets anders?

19 april 2016 om 15:09
nl
Veel leerlingen van groep 8 zijn dinsdag in de weer met de Centrale Eindtoets, in de volksmond Cito-toets genoemd. Sinds vorig jaar moeten scholen verplicht een eindtoets afnemen. Omdat de uitslag niet meer zo zwaar meeweegt als vroeger, scholen kunnen zelf bepalen waar hun leerlingen vervolgonderwijs gaan genieten, zijn veel kinderen niet zo gespannen voor deze test als voorheen.
Profielfoto van van Doorn Bert
Geschreven door
van Doorn Bert

De Centrale Eindtoets wordt op 19, 20 en 21 april afgenomen. Niet alle basisscholen nemen deze echter af.
Zo kan er ook gekozen worden voor twee alternatieven: de IEP-toets en de ROUTE 8-toets. De alternatieve toetsen duren een stuk korter: de IEP Eindtoets duurt vier uur en de ROUTE 8-toets twee tot drie uur.  
‘Je hebt je advies toch al gekregen’ Bij basisschool De Elzen in Tilburg wordt de alternatieve  IEP-toets afgenomen. “Sommige vragen zijn wel wat lastig, maar daar kom je later wel uit”, aldus een leerling. “Ik weet dat het niet voor heel veel meetelt”, zegt een andere leerling. “Je hebt je advies toch al gekregen”, voegt een leerlinge toe.  
Leerkracht Roberto van Dalen van De Elzen vindt het goed dat de school bepaalt waar de leerling naartoe gaat: “Ik ben wel benieuwd of de kinderen de toets zo maken dat het overeenkomt met het advies. Het is vooral een bevestiging.”
‘We missen de corrigerende werking van de Cito-toets’Thomas Oudejans, rector van Theresialyceum in Tilburg,  vindt het niet goed dat scholen zonder toets kunnen bepalen waar een leerling naartoe gaat. “Wij merken dat we meer leerlingen hebben dan normaal die in de eerste op hun tenen moeten lopen en het dan niet redden.”
De oude Cito-toets wordt gemist door Oudejans. “De corrigerende werking van de Cito-toets is weggevallen. Die correctie zou ik graag terug willen. Hier zit niet niemand op te wachten.”  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.