Een robot die je baan inpikt: Tilburg heeft de meeste banen die straks overbodig zijn

19 april 2016 om 15:18
nl
Als je monteur, makelaar of accountant bent, is de kans groot dat je baan over twintig jaar niet meer bestaat. Waarschijnlijk wordt je werk dan namelijk door robots gedaan. Van de grootste Brabantse gemeenten, heeft Tilburg op dit moment de meeste vacatures die in 2035 overbodig zijn. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturezoekmachine Adzuna.
Profielfoto van van de Griendt Jolien
Geschreven door
van de Griendt Jolien

In Tilburg gaat het om 1 op de 9 vacatures, die straks door robots worden vervuld. Breda en Eindhoven staan op een gedeelde tweede plek en volgen Tilburg op de voet. In Den Bosch ligt minder werk voor robots, want daar gaat het om 1 op de 10 vacatures. Landelijk gezien gaat Zaanstad aan kop. [localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/57161b23acc0a].
Allerlei sectorenIn bijna alle sectoren zijn beroepen die in de toekomst waarschijnlijk worden overgenomen door robots. De Universiteit van Oxford heeft onderzocht om wat voor soort banen het precies gaat. Een voor de hand liggende categorie die uit hun onderzoek naar voren kwam, is magazijnwerk en productiewerkzaamheden. Daar is de automatisering al in volle gang.
LEES OOK: 'Robot, mag ik een cola?', zorgrobot TU/e blijkt beste in huishoudelijke taken tijdens EK RoboCup
Maar ook mensen die werken in de administratie of verkoop moeten volgens de onderzoekers nadenken over de toekomst. Daarnaast worden robots in 2035 waarschijnlijk ook op grote schaal ingezet om het werk van monteurs en lassers te doen. Met de ontwikkelingen rond zelfrijdende auto's in het achterhoofd, zal ook voor chauffeurs in de toekomst waarschijnlijk minder werk zijn. Tot slot krijgen ook makelaars en accountant dus concurrentie van robots.
Meer robots in kleinere gemeentenHet risico dat je je baan kwijtraakt aan een robot is in de kleine gemeenten zelfs nog hoger, melden de onderzoekers. Daar zijn meer vacatures in de sectoren die risico lopen. Gemiddeld 1 op de 8 huidige vacatures in kleinere gemeenten is in 2035 overbodig.
LEES OOK: Zorgrobot Zora doorslaand succes: 'Over vijf jaar niet meer weg te denken'
In totaal zijn er in Nederland op dit moment zo'n 17.000 vacatures die in 2035 waarschijnlijk niet meer bestaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.