'Een zelfmoordterrorist', actie tegen vaderlandse held Jan van Speijk in Brabant

20 april 2016 om 08:25
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
De brief die verstuurd zou zijn naar bewoners.
Omroep Brabant
Straatnamen worden deels afgeplakt.
1/4 In Veghel zien ze niets in verandering straatnaam
De onbekende groepering Kantocigno, die naar eigen zeggen strijdt voor een herenigd en onafhankelijk Brabant, zegt opnieuw te hebben toegeslagen. De groep is een actie begonnen tegen de historische held Jan van Speijk.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Kantocigno zegt brieven te hebben verstuurd naar de bewoners van de straat in Veghel, Drunen en Oss die naar Van Speijk zijn vernoemd. Volgens de brief zijn de straten vernoemd naar een zelfmoordterrorist die het had gemunt op Brabanders. [tweet:body:https://twitter.com/tonnievossen/status/722663047744135168]
Belgische RevolutieVan Speijk vocht namens Nederland tegen de Belgen. Die waren op 25 augustus 1830 in opstand gekomen tegen de Nederlanders en tegen koning Willem I, omdat ze het oneens waren met zijn autoritaire regime en zijn drang om Nederlands als voertaal te gebruiken.
'Infame Brabanders'Van Speijk had de opdracht gekregen om bij zijn vaste post ten noorden van Antwerpen scheepsladingen te controleren. Door de felle wind kon hij die post echter niet bereiken en raakte zijn kanonneerboot stuurloos. Het schip kwam uiteindelijk vast te liggen.
Terwijl Antwerpse arbeiders, gewapende burgers en militairen van het vrijkorps massaal toestroomden, bedacht Van Speijk wat hij ging doen. Eerder had hij tegen zijn bemanning gezegd dat hij liever zijn schip zou opblazen dan zich zou aansluiten bij die 'infame Brabanders'. "Dan liever de lucht in", zou hij hebben geroepen.
'Een zelfmoordterrorist'Van Speijk voegde de daad bij het woord en gooide een brandende sigaar richting de kruitvoorraad van zijn boot. Met een enorme explosie werd bruut een eind gemaakt aan de levens van 28 van de 31 bemanningsleden. Een onbekend aantal Belgen kwam om.
"Een aanslag van een zelfmoordterrorist", vindt Kantocigno. "Een straat vernoemen is een eerbetuiging. Dat dit een volksvijand als Van Speijk toekomt is een absurditeit. En zeker op Brabantse grond."
'Historische fout wissen'De groepering wil de bewoners van de straten in Veghel, Uden en Oss de mogelijkheid bieden 'deze historische fout uit te wissen'. Kantocigno wil dat ze de eerste twee letters van de straatnaam wegtapen. Op die manier eren de bewoners Jan van Eyck, een beroemde schilder.
Daarnaast heeft Kantocigno bewoners naar eigen zeggen een brief toegestuurd waarmee bewoners hun gemeente kunnen vragen de straatnaam te wijzigen. "Een ondertekening uit uw naam volstaat", zo schrijft Kantocigno.
Niet onbekendKantocigno is geen onbekende naam. Hoewel niemand weet wie er achter de geheimzinnige groepering zit, heeft Kantocigno eerder toegeslagen. Zo besmeurde de groep een standbeeld van Willem van Oranje in Waalwijk, omdat hij 'een van de beulen was van de plunderingen en bloedbaden op Brabant grondgebied'.
Kantocigno streeft naar een onafhankelijk Brabant. De groepering zegt geïnspireerd te zijn door acties in Brabant, van het geheimzinnige Pacte de Cygnes. Die anonieme groep strijdt eveneens voor een onafhankelijk Brabant.
Niet specifiek gericht tegen Hollanders"Onze acties zijn niet gericht tegen 'Hollanders', of tegen bepaalde mensen in het bijzonder", laat Kantocigno desgevraagd weten. "We zijn er wel van overtuigd dat Brabant sterk genoeg is om meer op eigen benen te staan en de historische (culturele en economische) banden over de huidige grenzen heen te herstellen. In het huidige staatsinrichting van zowel België als Nederland wordt daar geen ruimte toe geboden."
"Met de actie hopen we de discussie hierover aan te wakkeren. En dat blijven we doen zolang het nodig is."

Wachten op privacy instellingen...