Miljoenenbedrijf ASML blijft maar doordenderen: stevige omzetgroei tot 1,7 miljard euro verwacht

20 april 2016 om 09:51 • Aangepast 21 november 2020 om 11:03
nl
Chipmachinefabrikant ASML voorziet voor het tweede kwartaal een stevige groei van de opbrengsten, tot circa 1,7 miljard euro. In de eerste drie maanden van het jaar nam de omzet nog af van 1,4 miljard naar 1,3 miljard euro. De nettowinst liep met ongeveer eenderde terug tot 198 miljoen euro.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Volgens topman Peter Wennink heeft ASML een voorspelbaar kwartaal achter de rug, dat precies verliep zoals het bedrijf zelf had verwacht. Producenten van rekenchips waren goed voor iets meer dan de helft van de verkopen, makers van geheugenchips namen de rest voor hun rekening.
De verwachte groei in het tweede kwartaal komt vooral door een toenemende vraag bij fabrikanten van rekenchips. Hun behoefte aan machines waarmee nog fijnere schakelingen op halfgeleidermateriaal kunnen worden geëtst, neemt de komende maanden sterk toe. Ook in de tweede helft van het jaar zet die trend door, maar in welke mate valt volgens Wennink nog niet te voorspellen.
ZIE OOK: ASML boekt recordwinst, omzet 6,3 miljard
Nieuwe technologieDe geheugenmarkt zal de komende maanden wat minder belangrijk zijn voor ASML. Maar tegen het einde van het jaar verwacht het bedrijf ook daar investeringen van sommige fabrikanten in nieuwe technologie.
Toekomstige omzetKlanten bestelden afgelopen periode voor 835 miljoen euro aan productiemachines bij ASML. Dat is flink minder dan de 1,2 miljard euro aan orders die in het vierde kwartaal kon worden bijgeschreven. De totale orderportefeuille werd iets kleiner, maar bleef goed voor een toekomstige omzet van ruim 3 miljard euro. [YouTube:body:https://youtu.be/QEkFdwd0CN8]  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.