Oudste boom van Breda bijna dood: Raymond zorgt voor nageslacht

20 april 2016 om 18:18 • Aangepast 21 november 2020 om 11:02
nl
Het is de alleroudste boom van Breda: de kastanje aan de Terheijdenseweg. Helaas is de boom uit 1820 ten dode opgeschreven. Maar niet getreurd: Raymond Tillieu uit Breda zorgt voor nageslacht.
Profielfoto van Houterman Karlijn
Geschreven door
Houterman Karlijn

Maandenlang gaf Raymond een kastanje, die hij vorig jaar geraapt had, water. "Bijna had ik de hoop opgegeven. Ik gaf het elke keer water, maar er verscheen maar niets. Tot vorige week."
VerrastDe Bredanaar wist niet wat hij zag toen er uit zijn potje een stengel tevoorschijn kwam. "Het lijkt nu nog op een klein palmboompje, maar hij groeit enorm hard."

De groeispurt van het babyboompje zal alleen wel voor een probleem zorgen. Raymond heeft namelijk geen riante tuin. "Op mijn balkon zal geen plek zijn voor een kastanje. Daar moet ik dus nog even over nadenken."
Eeuwig zondeRaymonds wens is dat de boom op de plek zal komen van de oude kastanje zodra die dood is. "Ik fiets elke dag langs de boom. Eeuwig zonde dat hij dood gaat, maar dit nageslacht is wel een mooie opvolger."
Hoe lang de kastanje met een stamomtrek van 6,46 meter het nog volhoudt, is onzeker. Een schimmel is de boosdoener waardoor cellen worden afgeknepen. En mocht het boompje van Raymond het niet volhouden: hij en de gemeente hebben nog meer stekjes genomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.