Video

'Alles wat ze in Delft kunnen, kunnen we in Eindhoven beter'

20 april 2016 om 17:41
nl
Er lijkt iets ernstig mis met de studenten van de TU in Eindhoven. In plaats van bierdrinken, bouwen ze nu met bierkratten. Een heuse bierkrattenbrug is het plan. En dan ook nog over het water heen.
Profielfoto van Kersten Anne
Geschreven door
Kersten Anne

Woensdagmorgen stond pas één toren en waren ze net begonnen met de boog, die over het water moet komen. Toch zijn ze niet bang dat ze de deadline niet gaan halen. "De torens zijn het meeste werk. Wanneer die eenmaal af zijn, zijn we er bijna. Vandaag bereiken we als het goed is het hoogste punt", zegt Gerben Bouthoorn, een van de organisatoren.[youtube:body:https://youtu.be/WWiI1dQnX9Y]
Dit is niet de eerste keer dat de studenten een brug van bierkratten bouwen. In totaal hebben ze al twee keer eerder een record gevestigd. De Technische Universiteit in Delft begon met de traditie in 2004: zij bouwden toen een brug van zo'n 7 meter.
Beter"In Eindhoven denken we 'wat ze in Delft kunnen, kunnen wij beter', dus toen hebben wij vanzelfsprekend een poging gedaan tot dit record verbeteren." En dat lukte. Ze verbeterden het staande record met 5 meter.
In de jaren daarna hebben beide universiteiten nog verschillende pogingen gedaan, waardoor het wereldrecord nu op 22,15 meter staat. "Als alles goed gaat gaat onze brug zo'n 27 meter worden. Én ook nog over het water heen."
Nieuwe constructieDit jaar wordt er met een nieuwe constructie gewerkt. "Er komen twee torens, die verzwaard worden met flesjes met water erin, en daartussen komt een boog van kratjes. Die kratjes worden in elkaar geklikt."
De voorbereidingen van het bouwen hebben bij elkaar meer dan een jaar gekost en zaterdag 23 april zal de brug eindelijk klaar zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.