Het gaat goed in Brabant: economie groeit bovengemiddeld hard - Omroep Brabant

Het gaat goed in Brabant: economie groeit bovengemiddeld hard

21 april 2016 om 12:41
nl
De economie in Brabant is afgelopen jaar opnieuw gegroeid. Met een groei van 2,5 procent gaat het in onze provincie zelfs bovengemiddeld goed. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag publiceerde.
Profielfoto van Nelissen Saskia
Geschreven door
Nelissen Saskia

De Nederlandse economie als geheel groeide met 2 procent in 2015.
Groei van industrieVolgens het CBS heeft de economische groei van onze provincie vooral te maken met de groei van de industrie in Brabant. “Brabant doet het vooral goed door de maak-industrie", vertelt Peter Struik van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW).
"We hebben het dan over alle bedrijven die producten maken. Denk dan aan bijvoorbeeld Bavaria, Philips of ASML." De chipmachinefabrikant boekte afgelopen jaar een recordwinst. Kleinere bedrijven die producten leveren aan de grote spelers in Brabant ondersteunen de grote bedrijven en liften mee op het succes. "De industrie is echt de trekker van de economie in Brabant."
LEES OOK: Miljoenenbedrijf ASML blijft maar doordenderen: stevige omzetgroei tot 1,7 miljard euro verwacht
Brabant internationaalVolgens de BZW is meer dan eenderde van de maak-industrie van Nederland gevestigd in Brabant en Zeeland. De regio is verantwoordelijk voor 35 procent van de totale Nederlandse export aan goederen. "Dat is heel erg veel. Door die export is Brabant internationaal georiënteerd. Wanneer de wereldeconomie aantrekt, profiteert Brabant hier dus eerder en meer van dan andere provincies."
Het gaat de laatste jaren dan ook steeds beter met de Brabantse economie. In de jaren 2011, 2012 en 2013 kampte de provincie nog met economische teruggang. Vanaf 2014 begon de economie weer te groeien. "Om de economische groei door te laten zetten en onze sterke internationale positie in de toekomst vast te houden, is het belangrijk dat de overheid investeert in een betere bereikbaarheid van Brabant", vindt Struik.
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/57188d6fc2dcb]Andere provinciesEn ook de rest van Nederland doet het goed. In bijna alle provincies was er in 2015 sprake van economische groei. Alleen in Groningen niet. De afname van de productie van aardgas zorgt daar voor een krimp van de economie.
In de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland groeide de economie met 2,7 procent het hardst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.