Weer meer verkeersdoden in Brabant, 117 mensen kwamen om op Brabantse wegen - Omroep Brabant

Weer meer verkeersdoden in Brabant, 117 mensen kwamen om op Brabantse wegen

21 april 2016 om 18:33
nl
In Brabant zijn vorig jaar 117 mensen verongelukt op de weg. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal verkeersdoden in Brabant is daarmee opnieuw het hoogst van heel Nederland.
Profielfoto van Nelissen Saskia
Geschreven door
Nelissen Saskia

In 2014 vielen er 100 doden in het verkeer in Brabant. Afgelopen jaar waren dat er dus 17 meer. In totaal kwamen in Nederland 621 mensen om in het verkeer, 51 meer dan in 2014.
Het is voor het eerst sinds 2011 dat het landelijk aantal verkeersdoden is toegenomen. Het aantal verongelukte mensen in Brabant steeg vorig jaar al.
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/5718d8a146a41] Grootste wegennetDe meeste verkeersdoden waren bestuurders of passagiers van personenauto’s, gevolgd door fietsers en voetgangers. Uit de cijfers blijkt ook dat vooral onder mannelijke automobilisten en oudere mannen op een scootmobiel meer dodelijke slachtoffers vielen.  
Volgens Veilig Verkeer Nederland komt het steeds vaker voor dat er verkeersongelukken gebeuren doordat mensen afgeleid raken door het gebruik van smartphones tijdens het rijden.
Ruud Hornman van de NHTV in Breda vult aan: "Maar het bedienen van je autoradio of navigatie buiten het zicht op de weg is misschien nog wel gevaarlijker." Zowel de NHTV als Veilig Verkeer Nederland stellen dat ook het grotere aantal oudere mensen op de weg zorgt voor meer verkeersdoden.
Dat het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Brabant het hoogst van heel Nederland is, is niet helemaal raar: Brabant heeft het meest uitgebreide wegennet van alle provincies. In totaal ligt er bijna 23.000 kilometer weg in de provincie. Al jaren wordt geprobeerd het aantal verkeersdoden omlaag te brengen.
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/5718df3aafd57]Streefgetal ver wegIn Brabant wordt met 'Brabant gaat voor NUL verkeersdoden' sinds 2012 campagne gevoerd om het aantal verkeersslachtoffers naar nul te brengen. Met de campagne wil de provincie mensen zich bewust laten worden van hun eigen gedrag in het verkeer. Met opnieuw een stijging in het aantal dodelijke slachtoffers op de weg lijkt het streefgetal nul nu ver weg.
Ook het Rijk zet zich in om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. In 2020, zo spraken het Rijk en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) af, moet het aantal verkeersdoden maximaal 500 personen zijn. Met onder andere het aanpassen van wegontwerpen of maximale snelheden verlagen, probeert de Rijksoverheid het aantal verkeersdoden verder terugdringen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.