Nationale Ombudsman wil alsnog excuses van overheid aan Q-koortspatiënten

21 april 2016 om 17:51 • Aangepast 21 november 2020 om 11:00
nl
De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen wil dat de Nederlandse overheid alsnog excuses maakt aan Q-koortspatiënten. "Een echt excuus is nooit te laat", zegt Van Zutphen donderdagavond in EenVandaag. "Maar hoe langer het duurt, hoe minder ze als oprecht gevoeld zullen worden."
Profielfoto van Zerrouk Youssef
Geschreven door
Zerrouk Youssef

De Nationale Ombudsman, destijds Alex Brenninkmeijer, deed in 2012 onderzoek naar de Q-koortsepidemie. De overheid had 'onbehoorlijk' gehandeld door te laat op te treden en te weinig informatie aan burgers te verschaffen, zo luidde de conclusie. Met zijn aanbevelingen om excuses te maken en in concrete gevallen tot schadevergoeding over te gaan, is tot nu toe niets gedaan.
LEES OOK: Ab Klink en Gerda Verburg maken geen excuses bij hoorzitting Q-koorts
Van Zutphen reageert in de uitzending van EenVandaag op een reportage over twee Q-koortspatiënten. Zij ondervinden nog dagelijks de gevolgen van hun besmetting. Samen met ruim driehonderd andere slachtoffers stellen zij de staat nu aansprakelijk voor de geleden schade.

Wachten op privacy instellingen...

'Doodzonde'Ombudsman Van Zutphen: "Ik vind het wel doodzonde dat er met de aanbevelingen van de Ombudsman heel weinig of misschien zelfs niks is gebeurd en dat er nu een rechtszaak loopt. Dat was nou net wat we niet wilden."
De Q-koorts brak in Nederland in 2007 uit op een boerderij in Herpen. Het werd de grootste Q-koortsepidemie ter wereld. Ruim 4200 mensen werden ziek, een kwart van hen ondervindt nog dagelijks de gevolgen. Zo'n 50.000 mensen raakten besmet en er vielen zeker 26 doden.
LEES OOK: Minister Schippers: 'Geen excuses voor Q-koortspatiënten'
Het aantal beesten in Brabant blijft intussen toenemen. De geitenboer in Herpen wil fors uitbreiden. Geiten worden tegenwoordig ingeënt, maar de bacterie is nog steeds aanwezig. De bevolking maakt zich daar grote zorgen over.
Die zorgen deelt Jos van de Sande, voormalig hoofd infectieziektebestrijding van GGD Hart voor Brabant. "Door vaccinatie is de uitscheiding (van de bacterie, red.) veel minder. Daarom zijn op dit moment de risico's voor Q-koorts uitermate beperkt. Maar er hoeft maar weinig te gebeuren, zoals bijvoorbeeld die gigantische uitbreiding of een mutatie van de bacterie en het vaccin helpt al niet meer. Er kan dus van alles gebeuren waardoor het risico in een keer toeneemt.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.