Boete van 730.000 euro en taakstraffen voor leiding Chemie-Pack na brand in Moerdijk

22 april 2016 om 12:20 • Aangepast 21 november 2020 om 11:00
nl
De bedrijfsleiding van Chemie-Pack in Moerdijk hoeft niet de gevangenis in. Ruim vijf jaar na de allesverwoestende brand, werden directeur Gerard Spiering en twee leidinggevenden door het gerechtshof in Den Bosch vrijgesproken voor opzettelijke brandstichting. Volgens het hof is er wel sprake van grove onvoorzichtigheid. De bedrijfsleiding is daarvoor veroordeeld tot taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

Gerard Spiering en oud-veiligheidscoördinator J. de K. kregen een taakstraf opgelegd van 216 uur, zes maanden voorwaardelijk en een beroepsverbod van twee jaar. Productieleider R. O. werd veroordeeld tot een taakstraf van 162 uur en vier maanden voorwaardelijke celstraf.
Ook moet Chemie-Pack een boete van 730.000 euro betalen.
Gevaarlijke stoffenHet gerechtshof in Den Bosch houdt de drie verantwoordelijk voor het niet goed naleven van de vergunning en de slechte veiligheidscultuur bij het bedrijf. Met name de opslag van stoffen op het buitenterrein heeft de omvang van de brand ernstig vergroot, aldus het hof.
Ronald Drenth, de advocaat van de directeur van Chemie-Pack noemt het vonnis goed nieuws'. Zijn cliënt is ontzettend opgelucht. Wel heeft de directeur grote moeite met de in zijn ogen zware straffen voor de overige leidinggevenden, zegt Drenth.

Wachten op privacy instellingen...

Justitie had vier jaar cel geëist tegen Spiering. Twee leidinggevenden moesten als het aan justitie lag twee en drie jaar de cel in. Het Openbaar Ministerie wil eerst de uitspraak bestuderen en reageert dan pas inhoudelijk op het vonnis, liet een woordvoerder weten.

Wachten op privacy instellingen...

GasbranderDe brand bij Chemie-Pack op 5 januari 2011 ontstond toen een medewerker met een gasbrander een bevroren leiding probeerde te ontdooien. De brand die volgde, zorgde voor een milieuramp. Bij de bluswerkzaamheden raakte het oppervlaktewater en de bodem ernstig vervuild.
In 2012 werd de bedrijfsleiding veroordeeld tot taakstraffen. Het bedrijf Chemie-Pack kreeg een boete van vier ton.
SchadeDe totale schade van de brand wordt geraamd op 71 miljoen euro die voor het merendeel voor rekening komt van de belastingbetaler. Chemie-Pack is inmiddels failliet. Het bedrijf kocht alle schadeclaims af voor in totaal 4,2 miljoen euro.
LEES OOK: Dossier Chemie-Pack

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.