Bussen Arriva krijgen beveiligers op alle stads- en streekbussen, chauffeurs opgelucht

23 april 2016 om 19:15 • Aangepast 21 november 2020 om 10:57
nl
Alle stads- en streekbussen van Arriva in Tilburg krijgen 's avonds een beveiliger op de bus. Dat is de uitkomst van het overleg tussen de buschauffeurs en Arriva. De chauffeurs staakten nadat vrijdagavond voor de zoveelste keer een Tilburgse chauffeur werd overvallen. Inmiddels rijden de bussen weer.
Profielfoto van Yoeri Nijs, Saskia Nelissen
Geschreven door
Yoeri Nijs, Saskia Nelissen

Twee gewapende mannen bedreigden de Tilburgse chauffeur met een mes en eisten geld. Hoewel er niemand gewond raakte, was dit voor de chauffeurs aanleiding om het werk neer te leggen.
Afspraken gemaaktNa een dag overleggen hebben de buschauffeurs en Arriva afgesproken dat er na 18.00 uur in elke stads- en streekbus in Tilburg een beveiliger van een beveiligingsbedrijf aanwezig zal zijn. Dit duurt tot maandagavond. Daarna gaan de vakbonden, de chauffeurs en Arriva opnieuw in overleg.
Ook is afgesproken dat binnen zeven weken de eerste bus waarin gepind kan worden moet rijden in Tilburg. De chauffeurs eisten dat er per direct geen contact geld meer in de bussen aanwezig zou zijn. Dat gaat niet door, maar Arriva ziet wel in dat contant betalen zo snel mogelijk uit de bus moet verdwijnen. Dat er binnen zeven weken gepind kan worden in de bus, zal er volgens hen voor zorgen dat er minder contact geld in de bussen is.

Wachten op privacy instellingen...

'Contant geld uit de bus'Na de overval van vrijdagavond waren de chauffeurs het helemaal zat: ze eisten een oplossing en wel onmiddellijk. Zo wilden ze onder andere dat er per direct geen contant geld meer in de bussen zou zijn. Om de gevolgen voor het publiek te beperken, overwogen ze, ook uit protest, om gratis te gaan rijden.
Ook burgemeester Noordanus van Tilburg mengde zich in het overleg. Hij kwam naar de buschauffeurs toe om ze een hart onder de riem te steken. Noordanus pleit ook voor cashloze bussen, maar ziet in dat dat niet direct mogelijk is.

Wachten op privacy instellingen...

ZIE OOK: Bedreigde buschauffeur Tilburg ging nog achter overvaller aan
Vakbonden FNV en CNV stonden de chauffeurs bij in het overleg met Arriva. CNV-bestuurder Evert Jan van de Mheen: "Het is van de zotte dat je niet op een normale manier je werk kunt doen. Het kan je zomaar gebeuren dat er een paar gekken met een wapen je bus in stappen en dan ben je machteloos."

Wachten op privacy instellingen...


Arriva hoopt zo snel mogelijk voor bussen te kunnen zorgen waarin alleen nog maar met pin betaald kan worden. Maar omdat er dan flinke aanpassingen in het systeem nodig zijn, kan het nog wel even duren voordat die bussen er zijn en al het cash geld uit de bus verdwijnt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.