Mysterie rond dood van Bredanaar Stephan Buczynski in Thailand

24 april 2016 om 11:58
Drie jaar na de dood van de Bredanaar Stephan Buczynski in Thailand zijn moeder Brigitte en zus Odette nog altijd op zoek naar hoe hun dierbare om het leven is gekomen. Buczynski werd 13 januari 2013 dood gevonden voor de kust van Patong Beach. Na een kort onderzoek concludeerde de Thaise politie dat de 26-jarige Stephan zelf een einde aan zijn leven maakte. Een conclusie waar Brigitte en Odette absoluut niet mee kunnen leven. Zij denken dat Stephan slachtoffer is geworden van een misdrijf.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

John van den Heuvel reisde met hen naar Phuket voor een zoektocht naar de ware toedracht. "Daar vielen ze van de ene verbazing in de andere", zo meldt RTL Nederland. Zondagavond is het allemaal terug te zien in het programma 'Vermoord in het buitenland'.
Nieuw onderzoekVolgens Van den Heuvel heeft het Openbaar Ministerie in Nederland ook haar twijfels bij de conclusie van het onderzoek van de Thaise autoriteiten en is daarom zelf een onderzoek gestart. Die twijfels zijn ook niet zo vreemd als je het verhaal van moeder Brigitte hoort.
Tegen het magazine van de Vereniging ouders van een vermoord kind (VOVK) vertelde ze in 2014 dat Stephan met een vriend een week op vakantie was in Thailand. De twee kregen ruzie met een Australiër in een bar. Daarbij werd Buczynski met een volle fles whiskey in zijn gezicht geslagen. Hij belandde in het ziekenhuis. Na bijna een week zou zijn vriend Sylvano hem op hebben gehaald uit het ziekenhuis en naar een hotel hebben gebracht. Op die avond raakten de twee elkaar kwijt.
Barst in schedelEen dag later werd het levenloze lichaam van Stephan uit zee gevist. Als het lichaam na tien dagen in Nederland aankomt wordt in Nederland ook nog autopsie op het lichaam gedaan. Daar worden zaken geconstateerd die niet in het Thaise autopsierapport staan en die volgens moeder Brigitte niet veroorzaakt zijn door de vechtpartij van een week eerder in de bar. Buczynski had een barst in zijn schedel, een diepe snede van enkele centimeters bovenaan zijn nek, blauwe plekken op zijn rug en een gebroken enkel.
Er klopt meer niet. Onder de nagels van Stephan is DNA gevonden van iemand anders. Het tijdstip van overlijden is niet bekend en Stephan is gevonden in een kleine vreemde zwembroek die niet van hem was. Thailand verleende tot nu toe geen medewerking aan een nieuw onderzoek. Het laat moeder Brigitte niet los. 'Je weet dat er iets niet klopt', vertelde ze tegen de redacteur van het blad van VOVK.
'Vermoord in het buitenland' is zondagavond om acht uur te zien op RTL4.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...