John van den Heuvel: ‘Aannemelijk dat Stephan Buczynski is vermoord’

25 april 2016 om 11:28
De kans is groot dat Bredanaar Stephan Buczynski in 2013 door een misdrijf om het leven is gekomen. Dat bleek zondagavond in het programma ‘Vermoord in het buitenland’ van misdaadverslaggever John van den Heuvel. Hij reisde met moeder Brigitte en zus Odette af naar Thailand om de waarheid achter de mysterieuze dood van Stephan te achterhalen.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Het levenloze lichaam van Stephan werd op 13 januari 2013 uit de zee gehaald. Volgens de Thaise politie zou hij in een verwarde en beschonken toestand zelfmoord hebben gepleegd. Een conclusie waar Brigitte en Odette niet mee kunnen leven. “Ik ken mijn kind als geen ander. Hij was niet verward”, aldus Brigitte.
ZIE OOK: Mysterie rond dood van Bredanaar Stephan Buczynski in Thailand
Stephan was voor een week op vakantie in Thailand. In het begin van de vakantie ging het al mis toen Stephan bij een ruzie met een volle fles whiskey in zijn gezicht werd geslagen. Hij belandde in het ziekenhuis, waar hij de rest van de week moest blijven. Aan het eind van de week verliet Stephan het ziekenhuis. Hij werd opgehaald door zijn vriend Sylvano.
CamerabeeldenDie avond raakten de twee elkaar kwijt. Stephan zou in verwarde toestand zijn weggerend, maar Van den Heuvel verzamelde ander bewijs tijdens zijn onderzoek. Op camerabeelden van die bewuste avond zijn Stephan en Sylvano samen op straat te zien. Iets later liep Stephan alleen, druk telefonerend. Niets wijst erop dat Stephan op dat moment dronken of verward was.
Een bevestiging daarvan krijgt Van den Heuvel van de patholoog die Stephan onderzocht. Het alcoholpromillage in het bloed van Stephan was erg laag. Dat hij dus in beschonken toestand zelfmoord zou hebben gepleegd, wordt steeds minder reëel. Ook had Stephan een diepe hoofdwond van zo’n vier centimeter, een aanwijzing dat hij met een voorwerp geslagen zou kunnen zijn.
Geraakt door bootVolgens de Thaise politie zou Stephan ook nog geraakt zijn door de schroef van een boot. Van den Heuvel spreekt met de strandwacht die Stephan uit het water haalde. Volgens de strandwacht varen er ’s nachts geen boten. Stephan kon dus niet geraakt zijn door een schroef.
De Thaise politie laat nauwelijks iets los over het onderzoek. Originele documenten over de dood van Stephan zouden verloren zijn gegaan bij een overstroming. “Ik heb het idee dat ze meer weten dan ze zeggen”, aldus Brigitte.
Nader onderzoekVolgens Van den Heuvel is het zeer aannemelijk dat Stephan door een misdrijf om het leven is gekomen. Hij bracht na zijn onderzoek de Nederlandse ambassade in Thailand en het Openbaar Ministerie op de hoogte. Het OM heeft inmiddels opdracht gegeven tot nader onderzoek. De kans is groot dat het onderzoek naar de dood van Stephan heropend wordt.

Wachten op privacy instellingen...