Zes meldingen van seksueel misbruik binnen boeddhistische gemeenschap sinds opening meldpunt

25 april 2016 om 13:48
nl
Bij het Meldpunt Seksueel Misbruik Boeddhistische Gemeenschap (Meldpunt BG) zijn, in het eerste half jaar dat het meldpunt open, is in totaal zes meldingen binnengekomen. Het meldpunt werd vorig jaar opgericht na onder meer vermeend misbruik door een monnik van de boeddhistische tempel Buddharama in Waalwijk.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

'Dat er slechts een gering aantal meldingen is binnengekomen, betekent niet automatisch dat er weinig of geen seksueel misbruik voorkomt binnen de boeddhistische gemeenschap in Nederland', schrijft het meldpunt in een verklaring.
Meerdere redenen voor niet meldenVolgens het meldpunt zijn er verschillende redenen waarom mensen zich niet melden. Dit kan komen door dat ‘slachtoffers zich niet prettig voelen bij een onafhankelijk, niet-boeddhistisch meldpunt’. Ook speelt het misschien mee dat mensen geen melding willen doen of het meldpunt niet kennen, schrijft Meldpunt BG.
Waar de meldingen over gaan, wordt niet bekend gemaakt. Doordat het aantal meldingen zo laag is, zou het te gemakkelijk zijn om te herleiden wie de melder is.
Ontuchtschandaal Waalwijk Vorig jaar werd bekend dat de in 2007 overleden Thaise monnik Mettavihari van de boeddhistische tempel Buddharama in Waalwijk mensen zou hebben misbruikt. Het zou gaan om meerderen jonge mannen. Mede hierdoor werd het meldpunt geopend.
"De boeddhistische gemeenschap besteedt de komende periode extra aandacht aan het meldpunt", zegt Arda Erkens, directeur van de stichting die het meldpunt beheert. "En het meldpunt blijft ook gewoon open. Mensen kunnen hun verhaal daar blijven doen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.