Voor het eerst sinds explosie vertelt Chris van Esch over hoe hij arm en een stuk been kwijtraakte

26 april 2016 om 09:40
nl
Justitie sluit een ongeluk niet uit, maar Chris van Esch weet het honderd procent zeker: iemand wilde hem met een bom uit de weg ruimen. Dat zegt de 63-jarige Bredanaar tegen Omroep Brabant. Voor het eerst sinds de ontploffing, waarbij hij zijn arm en een deel van zijn been kwijtraakte, treedt Van Esch met zijn verhaal naar buiten. “Het is echt de grootste onzin dat ik de bom zelf mee naar buiten zou hebben gedragen.”
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Van Esch heeft één grote zorg en dat is dat de dader die het op zijn leven gemunt had, nooit wordt gepakt. Sinds de aanslag gaat hij dan ook gebukt onder grote stress en spanning.
Dat komt vooral omdat justitie in zijn ogen te weinig vaart achter het onderzoek zet. Zijn advocaat Peter Schouten steunt zijn cliënt en wil dat de Landelijke Recherche zich over de zaak gaat buigen. “Ik wil dat er wat aan gedaan wordt, simpel”, zegt Van Esch op het kantoor van zijn raadsman.
'Ik heb kei hard gewerkt'Hoewel Van Esch voor de rest van zijn leven gebonden is aan een rolstoel, gaat het naar omstandigheden goed met hem. Hij lag ruim anderhalve maand in coma en werkte daarna in een revalidatiecentrum hard aan zijn herstel. “Ik heb echt keihard gewerkt om weer een beetje te kunnen lopen, maar ik ben er nog lang niet”, verzucht hij.
“Ik moet nog een paar keer geopereerd worden aan mijn oor en ogen. Maar om eerlijk te zijn ben ik niet zo met mijn verminkingen bezig. Ik lig meer wakker van het onderzoek dat voor geen meter opschiet.” Het vertrouwen van Van Esch in justitie kelderde nadat iemand binnen politiekringen zich bij hem meldde.
Deze ‘betrouwbare bron’ zou tegen hem hebben gezegd dat het onderzoek vier maanden geleden is stopgezet. “Wij hebben geen enkele reden om aan die bron te twijfelen. Het is tijd dat er nu echt actie wordt ondernomen”, zegt Schouten. “We hebben het hier nota bene over een van de grootste bomaanslagen die ooit op een Nederlander is gepleegd.”
ZIE OOK: Explosieslachtoffer Chris van Esch (63) uit Breda al zeker 30 jaar actief in criminele circuit
'Ik ga eraan onderdoor'Voor Van Esch was de betrouwbare tip de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. “Ik heb nog altijd niet één keer fatsoenlijk met de politie gesproken. Dat kan toch niet, vijf maanden na dato? Ik heb zo vaak aangegeven dat ik iets te vertellen heb, maar ik word keer op keer niet gehoord.” Hij verheft zijn stem. “Ik ben bang, zó bang dat dit onderzoek in de doofpot wordt gestopt en dat ik voor de rest van mijn leven achterom moet blijven kijken. Ik ga eraan onderdoor.”
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie ontkent dat het onderzoek naar de prullenbak is verwezen. Vijf maanden na de explosie is ze nog altijd volop bezig met het onderzoek. “In het belang van het onderzoek doen we verder geen mededelingen over deze zaak”, aldus een woordvoerder. Het onderzoeksteam houdt vooralsnog met meerdere scenario’s rekening, zelfs een ongeluk wordt tot op de dag van vandaag niet uitgesloten.
ZIE OOK: 'Het had nog veel erger kunnen zijn', burgemeester Breda geschokt door bomaanslag Thorbeckeplein
'Zet er een specialist op'Dat laatste kan er bij het slachtoffer niet in. “Je hoeft geen deskundige te zijn om te constateren dat die bom onder mijn Mercedes is afgegaan. Ik zou hier nu niet met jou praten als ik met dat ding over straat zou hebben gelopen”, zegt Van Esch, terwijl hij een deel van zijn zwaar verminkte lichaam laat zien. “Als ik de bom bij mij zou hebben, dan was ik wel meer kwijt dan alleen een arm en een been."
Van Esch wijst bovendien op de schade die de omgeving opliep na de verwoestende knal. Zo schoten de stoeptegels en de versnellingsbak omhoog en vloog zijn auto een meter of drie naar voren. Schouten: “Zet hier een forensisch medisch specialist op en die zal meteen concluderen dat van een ongeluk geen sprake is geweest. Het feit dat dat nog steeds niet is gedaan, geeft aan in hoeverre deze aanslag serieus wordt genomen. Niet dus.”
'Ik was in shock'Die bewuste avond liep Van Esch na een gezellig avondje kaarten naar zijn auto als er opeens een bom afgaat. De explosie, die tot in het centrum van Breda te horen was, kost de man een deel van zijn rechterarm- en rechterbeen. Veel kan Van Esch zich niet herinneren, maar volgens ooggetuigen was hij wel bij kennis. “Ik moet in shock zijn geweest. Ik heb weken later alles via kennissen en de media moeten vernemen. Er zit een behoorlijke deuk in mijn geheugen.”
Het liefst probeert Van Esch het hele gebeuren te vergeten, maar dat wordt naar zijn zeggen bemoeilijkt door het ‘charmeoffensief’ dat crimefighter Lucas van Delft aan het voeren is. Deze officier deed onder aanhoudende druk een valse aangifte bij de politie dat criminelen hem wilden vermoorden.
Dit deed hij omdat de bomaanslag in Breda hem teveel zou zijn geworden. “Hij zag brokken vlees op de grond, een onderbeen los van het lichaam en hij stond letterlijk op weefsel. Hij bedacht zich dat hij zo ook zou kunnen eindigen”, aldus Van Delfts advocaat.
Hoe triest ook heeft Van Esch daar ‘totaal geen boodschap aan’. “Ik ben het spuugzat dat deze meneer mijn ellende blijft gebruiken om zijn fouten te bagatelliseren. Alsof ik nog niet genoeg problemen heb. Keer op keer word ik met het onderzoek naar deze officier van justitie geconfronteerd. Dat moet onderhand echt eens gaan ophouden.”
ZIE OOK: Kaartvriend slachtoffer bomaanslag eist schadevergoeding
'Hij wil rust'Nadat een eerder gesprek met de officier van justitie vorige maand tot niets leidde, heeft Van Esch via zijn advocaat een tweede gesprek met het Openbaar Ministerie afgedwongen. Dat gaat er volgende maand komen. “Mijn cliënt gaat voor de tweede keer melden dat hij bereid is om volledige medewerking te verlenen. Hij wacht er nu al drie maanden op om het ware verhaal met alle achtergronden vertellen”, verzekert Schouten. “Hij wil rust in zijn hoofd, dat is voor hem het allerbelangrijkst. Maar het lijkt alsof er aan zijn leedverwerking geen waarde wordt gehecht.”
Wat Van Esch precies wil verklaren bij de recherche, wil hij niet zeggen. De aanslag zou in elk geval geen relatie hebben met ‘de door justitie gekoesterde mythe’ dat de georganiseerde misdaad achter de aanslag zit. “Daar zit ik helemaal niet in”, aldus Van Esch, die verder niet wil speculeren over een dader. Schouten voegt eraan toe: “Cliënt begrijpt dat er niet meer veertig rechercheurs op deze zaak zitten, maar hoe langer we nog wachten, des te kouder het spoor wordt.”
Enorme impactDe ontploffing van 11 november had een enorme impact in de wijk. “Het leek alsof er een vliegtuig door de geluidsbarrière vloog", vertelde een ooggetuige destijds. Kort na de knal stroomde het Thorbeckeplein vol met mensen uit de buurt.
Sommige mensen waren er eerder dan de hulpdiensten en zagen het gruwelijke tafereel: Van Esch badend in een grote plas bloed, met zijn arm en been los van zijn lichaam.[YouTube:https://youtu.be/TLJ7HPSjOYo][YouTube:https://youtu.be/7MLDanPIr_E]
Bekijk voor meer nieuws over de bomexplosie op het Thorbeckeplein in Breda onze themapagina: omroepbrabant.nl/explosiethorbeckeplein

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.