Video

Burgemeester Vught eist opheldering over gestolen middeleeuwse documenten na mysterieuze brand

25 april 2016 om 20:34
nl
Meer dan twintig brandvrije metalen boxen, volgepakt met zeer zeldzame historische documenten, zijn na de mysterieuze brand van het landhuis Zionsburg in 2003 in Vught spoorloos verdwenen. "Dat vind ik echt een zorgwekkend verhaal", zegt burgemeester Roderick van de Mortel van Vught.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

De oudste documenten in die brandvrije dozen gingen terug tot aan de 13e eeuw. "Dat was de tijd dat de ridders van de Duits Orde nog op het landgoed woonden", vertelt Zionsburg deskundige Boudewijn Reijenga.
Landgoedbeheerder Frits Bevort zegt van niets te weten. Maar die ontkennende houding houdt hij al zestien jaar vol, zeggen betrokkenen.
'Alleen twee lege flessen'De brandvrije dozen met zeer belangwekkend historisch materiaal zijn na de brand volgens ooggetuige Boudewijn Reijenga gestolen. "In 2002 stonden ze nog opgestapeld in de kelder en na de brand kwam Frits Bevort in de kelder alleen maar twee lege flessen tegen."
De verdwijning van de historische documenten komen aan de orde tijdens een besloten rondleiding over het landgoed. "Hoe moet ik nou weten dat die dozen gestolen zijn. Ik heb ze niet gezien, ik ben van te voren nooit in de kelder geweest", reageert Bevort chagrijnig.
Waarom heeft u geen aangifte gedaan? Burgemeester Roderick van de Mortel die ook mee wandelt over het landgoed neemt geen genoegen met de ontwijkende antwoorden. "Heeft u ooit overwogen om aangifte te doen van diefstal? De stukken kunnen niet verbrand zijn dus moeten ze gestolen zijn."  
Van de Mortel vindt dat de stukken thuishoren in een archief en dat de stichting Marggraff, die de nalatenschap van Ewald Marggraff beheert, ook moet nagaan of de stukken er echt waren. "En als ze er waren moet de stichting aangifte doen."
Appartementen in landhuis Ook de verkoop van een stukje grond van het landgoed bracht Bevort in de problemen. Testamentair is verkoop van die grond namelijk strikt verboden. Na in eerste instantie ontkend te hebben dat er grond was verkocht haalde hij bakzeil.
Onder het gezelschap ook 'kritisch belangstellenden' die bewijzen bij zich hadden van het kadaster dat er wel grond is verkocht. Ook stellen ze vragen over de verdwenen miljoenen van de miljonair.
Over de herbouw en restauratie van het landhuis wilde Brevort ook al niets kwijt. Burgmeester Roderick van de Mortel gaf wel antwoord. "Er komen appartementen in."
Boos en geïrriteerdLandgoedbeheerder Frits Bevort is na afloop van de rondleiding boos en geïrriteerd. "Ik wil in de krant niets lezen over die verdwenen miljoenen. Als ik geweten had dat je van Omroep Brabant was, was je het terrein niet opgekomen. "
Dertien jaar na de brand zijn er weer nieuwe vragen toegevoegd aan het mysterie van Zionsburg

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.