Chris heeft autisme maar werkt vol overgave en veel plezier dankzij Futuris in Eindhoven

25 april 2016 om 23:37
nl
Mensen met een psychische stoornis een zinvolle dagbesteding geven en op weg helpen naar een baan. Dat doet het Eindhovense Futuris. Eén van de negentig cliënten is Chris Wijdh. Hij is autistisch. Bijna dagelijks gaat Chris naar restaurant Soul Kitchen in Eindhoven. Voor z'n plezier en om er iets te leren.
Profielfoto van Meeuwsen Fred
Geschreven door
Meeuwsen Fred

Chris Wijdh, 30 jaar oud, is autistisch. Zelf zegt hij dat hij 'vooral ADHD' heeft, dat weet hij sinds 2012. Wonen doet hij onder begeleiding. Belangrijk voor Chris is een zinvolle dagbesteding en structuur. Die vindt hij bij restaurant Soul Kitchen, een initiatief van zorginstelling Futuris.
"Wij bieden hier mensen zoals Chris een werkervaringsplaats", zegt Elfrie van Heerebeek van zorginstelling Futuris. "Dat kan zijn in de bediening, achter de bar of in de keuken. Maar ze kunnen hier vooral zichzelf zijn. Dat motiveert heel erg." Chris knikt instemmend. "Ze hebben veel geduld hier, dat is erg fijn. En als ik even geen zijn heb om iets te doen, is dat ook goed."
OpgebloeidChris heeft in het verleden de nodige baantjes gehad. Door z'n ADHD hield hij ze niet vol. "Ik heb in metaalfabrieken gewerkt, gelast. Maar door m'n ADHD had ik heel veel moeite om het werk naar behoren te doen. Dan denken mensen dat je lui bent of geen zin hebt. Dat was vervelend."
Door het werk in het restaurant krijgt Chris weer structuur in z'n leven en leert hij allerlei vaardigheden. Chris is opgebloeid. "Hij gaat goed met Chris", zegt Thomas Thijs van Soul Kitchen. "Hij heeft weer routine in z'n leven en leert met mensen om te gaan. Dat is goed voor hem."  
Veel te leukEn het heeft succes. Chris heeft sinds een paar maanden werk. Hij maakt radiateurs voor vrachtwagens en hijskranen. "Ik werk nu halve dagen, maar hoop uiteindelijk op veertig uur per week. Ik heb er alle vertrouwen in." Voorlopig blijft Chris ook nog werken in het restaurant. Dat vindt hij veel te leuk.
Cliënten van Futuris die niets hebben met de horeca, zijn aan het werk bij de kinderkledingbank, de dienstverlening of in de ICT.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.