'Afschuwelijk', twintig zeugen leden urenlang na stalbrand Oirschot en niemand kon iets doen

25 april 2016 om 20:37
nl
"Het is afschuwelijk dat deze dieren zo lang hebben moeten lijden." Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken maandag aan de Tweede Kamer over de twintig zeugen die na een verwoestende stalbrand in Oirschot moesten worden gedood.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

De zeugen werden samen met een onbekend aantal biggen pas twintig uur na het uitbreken van de brand uit hun lijden verlost. Dit duurde zo lang, schrijft de staatssecretaris, omdat er asbest was vrijgekomen. Daardoor was het voor de hulpverleners niet veilig genoeg om de dieren meteen te helpen.
ZIE OOK: Grote brand verwoest varkensbedrijf in Oirschot: 'Geluid van krijsende varkens erbarmelijk'
Duizenden dieren omgekomenDe brand in de grote varkensstal in Oirschot brak begin deze maand uit. Volgens de laatste cijfers stierven circa 9000 dieren. In de stal was plek voor 9.459 dieren.
De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De staatssecretaris verwacht het officiële rapport met de conclusie van het onderzoek halverwege juni.
ZIE OOK: Boeren, Dierenbescherming en verzekeraars praten over brandveiligheid in stallen[Tweet:body:https://twitter.com/mvdhoven/status/717777861747294210]
Actieplan om iets aan stalbranden te doenVan Dam meldt dat er wordt gewerkt aan een actieplan om tragische stalbranden, zoals in Oirschot, in de toekomst te voorkomen. Onder meer Stichting Stop Dierenleed Nederland had hier aandacht voor gevraagd.
Met het plan wordt onder meer gekeken hoe de stallen brandveiliger kunnen worden. Daarnaast moet het voorzien in een manier om staleigenaren bewust te maken van de gevaren. De precieze verbeterpunten worden gebaseerd op de stalbranden die onlangs zijn geweest.
ZIE OOK: Actie voor Tweede Kamer om aandacht te vragen voor brandveiligheid in stallen
Het actieplan zal aan het eind van dit jaar worden geëvalueerd. In het eerste kwartaal van volgend jaar presenteert Van Dam naar eigen zeggen het plan aan de Tweede Kamer.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=kvj7kFd2znE]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.