Video

Lintjesdag in Brabant: in vijftien jaar niet zo weinig Koninklijke onderscheidingen uitgereikt

26 april 2016 om 15:00
nl
Voor het eerst in vijftien jaar hebben in Brabant minder dan vijfhonderd mensen een Koninklijke onderscheiding gekregen. Het gaat ditmaal om in totaal 495 mensen; in 2001 werden nog minder provinciegenoten verrast. Toen werden 455 lintjes uitgereikt.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

Vorig jaar werden nog 551 Brabanders in de bloemetjes gezet. Koning Willem Alexander heeft het nu behaagd om 333 mannen en 163 vrouwen te belonen voor hun inzet. Alleen in Zuid-Holland werden meer lintjes opgespeld: 506.
Eén Ridder in de Orde van de Nederlandse LeeuwDe hoogste onderscheiding in Brabant was weggelegd voor Jan Marijnissen uit Breda. De wetenschapper, en dus niet het markante SP-gezicht, werd Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Marijnissen (69) wordt de Bredase Willy Wortel genoemd, onder meer vanwege zijn vindingen in de wereldwijde strijd tegen luchtverontreiniging.
Meeste lintjes in de gemeente Den BoschIn de gemeente Den Bosch werd het vaakst geproost op een onderscheiding. Hier werden 27 mensen onderscheiden, met Moerdijk als goede tweede (25).
In zes gemeenten was de burgemeester na één praatje al klaar. Dat was onder meer het geval in Waalre waar inmiddels een plan is bedacht om er voor te zorgen dat er in de toekomst meer aanvragen/voordrachten komen. Wellicht is dat in Tilburg ook een idee: vorig jaar werd hier 34 maal getoost, deze dinsdag ‘slechts’ achttienmaal.
Bekijk hier welke mensen in jouw plaats een lintje hebben gekregen[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/571f48fad639b]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.