De lintjes, van Toontje van Esch (uit Esch) tot prof. dr. ir. Jan Marijnissen (uit Breda)

26 april 2016 om 18:18 • Aangepast 21 november 2020 om 10:54
nl
“Als er iemand een lintje verdient, dan is hij of zij dat wel.” Hoe vaak zal dit vandaag niet zijn gezegd op deze dag van de lintjesregen. Een van de provinciegenoten die werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau is Toon(tje) van Esch. Hij is de 85-jarige (!) steun en toeverlaat van LTV d’Oggelen, de tennisclub in zijn woonplaats Esch.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

De hoogste onderscheiding in Brabant was weggelegd voor Jan Marijnissen uit Breda (69). Hij werd Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Twee 'Officieren'Twee Brabanders mochten ook extra trots zijn. Zij mogen zich Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Leo van Leengoed uit Oud Gastel dankt zijn lintje aan een waslijst aan goede verdiensten in binnen- en buitenland op het gebied van de gezondheidszorg. Ondertussen is hij ook voorzitter van de plaatselijke heemkundekring.
De andere ‘officier’ is Jan van der Hoeven. De Bosschenaar houdt zich al tientallen jaren (inter)nationaal bezig met de bestrijding van kanker.
Acht ridders in BredaIn totaal 44 provinciegenoten werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Onder hen Willem Troost uit Nuenen, die met zijn leeftijd (90) ook meteen de oudste gedecoreerde in Brabant is.
De voormalige Philips-directeur stond in de jaren zeventig van de vorige eeuw aan de basis van ASML, de florerende chipmachinefabrikant in Veldhoven. Nassaustad Breda spant de kroon met acht ridders. Onder hen imker Aat ofwel de Bredase bijenman Arij Rietveld en Willem Peter van der Vis, ‘Mister Grote Kerk’.

Wachten op privacy instellingen...

In Tilburg werd Arnoud-Jan Bijsterveld ‘tot ridder geslagen’. Hij is hoogleraar Leerstoel Cultuur in Brabant aan de Tilburg University, wetenschapper en historicus. In Goirle werd Paul Termeer, eigenaar van Sacha Schoenen, geëerd voor zijn promotie van de schoenenmode.
In Eindhoven kregen Peter Nagelkerke, kunstenaar/tekenaar/dichter en Vincent van Gogh-kenner, en Charlotte van de Molengraft, enorm actief ondanks haar doofblindheid, de ridderlijke titel.
In Waalwijk werd Usman Santi 'Ridder'. Hij is Tweede-Kamerlid, wethouder en raadslid geweest en zet(te) zich ook in voor onder meer de Molukse gemeenschap. Jo Timmermans van het Jeroen Bosch Centrum in uiteraard Den Bosch kreeg ook de versierselen behorende bij een ridderorde.
Vrijwilligers en mantelzorgersAlle andere provinciegenoten die werden verrast (slechts een enkeling was ervan op de hoogte), werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze dankten de blijk van waardering in de meeste gevallen aan hun rol als vrijwilliger, bijvoorbeeld als beheerder van het kerkhof, als scheidsrechter of als medewerker van de lokale omroep. Maar ook de inzet voor onder meer het Rode Kruis, carnavalsverenigingen, sportclubs (zoals de Helmondse judotrainer Peter Wetzer), evenementen als de Brabantsedag, het Bloemencorso in Valkenswaard of de Boerendag in Rijsbergen of met name de hulp aan zieke familieleden of andere mensen werd beloond.
Familie-aangelegenhedenBij een aantal mensen blijkt dienstbaarheid in de genen te zitten. Corné van den Burg uit Udenhout werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau en hij trad hiermee in de voetsporen van zijn vader en opa. Zijn voorgangers hadden de onderscheiding te danken aan respectievelijk Koningin Beatrix en Koningin Wilhelmina.
Nog meer opvallende familiefeitjes: in zeker tien gemeenten kwam een echtpaar in het middelpunt van de belangstelling te staan, onder wie Cees en Riet Verschure (respectievelijk 77 en 81) uit Haarsteeg. In Tilburg werden de tweelingbroers Antoon en Herman Chan Jong Chu gefeliciteerd. In Heerle wisten de broers Johan en Peter Pellis en hun zwager Leo Schijven niet van elkaar dat ze zouden worden gelauwerd. En in Best was het feest voor de zussen José en Maria Spaninks.
Bekijk hier welke mensen in jouw plaats een lintje hebben gekregen

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.