Video

Leo van Leengoed uit Oud-Gastel Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Arnoud-Jan Bijsterveld Ridder

26 april 2016 om 13:48 • Aangepast 21 november 2020 om 10:54
nl
Groot feest in het kleine Oud-Gastel. In dit dorp kreeg Leo van Leengoed deze dinsdagmorgen een lintje. En niet zomaar een. Hij mag zich voortaan Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Het gaat om één van de hoogste Koninklijke onderscheidingen die er zijn. "Ik ben enorm verrast, de blijdschap moet nog komen", was de eerste reactie van Van Leengoed.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

Ook Arnoud-Jan Bijsterveld viel een hoge onderscheiding ten deel. De hoogleraar aan de Tilburg University werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Peter Noordanus roemde in het stadhuis van de gemeente Tilburg de enorme bijdragen van Bijsterveld aan de Brabantse geschiedschrijving.

Wachten op privacy instellingen...

Gepensioneerd militair wordt 'Ridder'Een eindje verderop, in het asielzoekerscentrum in Gilze-Rijen, keek Gerard van Dongen verbaasd op. De 81-jarige en dus gepensioneerde militair werd ook Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is al jaren begeleider en toezichthouder in de sportzaal van deze opvang.
Van Dongen: "Ik zorg ervoor dat de mensen hier door te sporten stoom af kunnen blazen en daar is ook de rust, orde en veiligheid in de gemeenschap in Gilze mee gebaat. Maar ik vind het vooral leuk om te doen, om de maatschappij iets terug te geven. Dat anderen me hiervoor willen onderscheiden, daar ben ik bijzonder trots op."

Wachten op privacy instellingen...

Ook lintje voor Toontje van Esch (85)Natuurlijk kregen deze ochtend ook veel provinciegenoten de versiersels opgespeld die horen bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Onder hen een wel erg krasse inwoner van Esch: de 85-jarige Toon(tje) van Esch. Hij is beheerder, tapwacht en wat al niet meer bij TV d'Oggelen, de tennisclub in zijn woonplaats.
Mevrouw Lieneke Knaapen-Eij is nog ouder: ze is 89 en werd ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De decoranda is tientallen jaren vrijwilligster geweest voor Kasteel Heeze en nog steeds actief voor het Rode Kruis en de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen.
Belangrijk voor dierenartsenLeo van Leengoed dankt de aandacht en de waardering aan een waslijst aan goede verdiensten in binnen- en buitenland. Onder meer voor dierenartsen. De 65-jarige inwoner van Oud-Gastel heeft ook veel betekend voor de aanpak van klinische problemen bij mensen.
In zijn dorp is hij bovendien voorzitter van de heemkundekring. Bij de uitreiking, door burgemeester Giel Janssen, was het huis van de decorandus volgestroomd met onder anderen veel familieleden.

Wachten op privacy instellingen...

Burgemeester Zundert op pad met VIP-busNiet alleen in de gemeente Halderberge, waar Oud-Gastel onder valt, ook in Zundert is het oranje boven. In alle vroegte is burgemeester Leny Poppe-De Looff op pad gegaan om met een VIP-bus alle mensen op te halen, die deze ochtend ook een lintje zouden krijgen.
“De mensen die ik bezoek weten dan nog niet dat ik onderweg ben. Er is wel wat familie verzameld, maar pas wanneer ik aankom, gaat er meestal wel een belletje rinkelen."
'Dagje uit' voor lintje"Samen met familieleden heeft mijn kabinetsmedewerker een smoes bedacht om de mensen die gedecoreerd worden thuis te houden. En deze werkwijze bevalt nog steeds heel goed.
Mensen bij wie ik aanbel, waren er aanvankelijk vanuit gegaan dat ze een dagje uit zouden gaan.” Dat is uiteraard ook wel zo, maar het is wel een dagje dat in het teken staat van ‘het lintje’.

Wachten op privacy instellingen...

Elk jaar weer is het ook voor burgemeester Poppe een feestelijke dag. “Ik weet wat er aan vooraf is gegaan. Dat je niet zomaar wordt onderscheiden.
U bent niet zomaar lid, Ridder of Officier in de Orde van Oranje-Nassau geworden, druk ik de mensen dan op het hart. Het is echt bijzonder en het moet ook bijzonder blijven.”

Wachten op privacy instellingen...


Ridder in de Orde van Oranje-NassauBurgemeester Poppe weet hoe het is om onderscheiden te worden. Ze mag zich zelf Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen en is dus ervaringsdeskundige. Zij werd echter niet thuis opgehaald, maar kreeg telefonisch te horen dat de toenmalige Koningin Beatrix het had behaagd haar een blijk van waardering te geven.
Mevrouw Poppe: “Ik was in Zuid-Afrika toen ik hiervoor werd gebeld, een maand later kreeg ik mijn lintje.” Veel mensen uit Brabant hoefden niet zo lang te wachten: zij kregen dinsdagmorgen al een Koninklijke onderscheiding.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.