De ene vogel is weg, leve de andere vogel, Gilde Zeeland niet voor één gat te vangen

26 april 2016 om 16:56 • Aangepast 21 november 2020 om 10:53
nl
Koningsdag 2015 zal niet snel vergeten worden door leden van het Sint Jacobus Gilde in Zeeland. In alle vroegte werd uit de kluis van het gildehuis waardevol zilver gestolen, waaronder een zilveren koningsvogel. En die is nog steeds niet terecht, maar het gilde kan niet zonder dit symbool en heeft inmiddels een nieuwe vogel laten maken.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

“Ik kijk elke dag in de brievenbus, want de gestolen vogel was niet zo groot. Maar helaas: nog steeds geen enkel spoor.” Hoop doet leven bij Thijs Bongers, secretaris van het Zeelandse gilde. Maar hij beseft ook dat het hopen tegen beter weten in is.
Geluk bij een ongelukAlhoewel: de zoektocht van leden van zijn gilde op bijvoorbeeld Marktplaats heeft andere gilden juist weer aan verloren gewaande stukken geholpen. Een geluk bij een ongeluk dus, beaamt Bongers, maar ‘Sint Jacobus’ is er niet mee geholpen.
Vandaar dat een edelsmid in Sint Anthonis, Noud Peters, aan het werk is gezet. Hij is al een jaar of veertig betrokken bij het maken of repareren van attributen van het Zeelandse gilde. En hij weet welke stijl of sfeer bij dit gilde hoort.
'Eigentijdser exemplaar'Of de nieuwe vogel een ordinaire kopie is geworden? Echt niet. Ook gilden gaan met de tijd mee, meldt Bongers. “Het is een eigentijdser exemplaar geworden. Zo is de oud-Nederlandse tekst aangepast en ook het gewicht van de vogel is beter verdeeld, om het dragen prettiger te maken.”
Maar stel nu dat de originele vogel ooit terugkomt? “Dan hebben we er twee en zullen we de oudste (die uit 1475 dateert, red.) in de kluis gaan bewaren”, vertelt Bongers.
Inzegening nieuwe vogelMensen die nieuwsgierig zijn naar de nieuwe vogel: die wordt op 16 mei gepresenteerd en die Tweede Pinksterdag tijdens een mis in de kerk van Sint Jacobus de Meerdere in Zeeland ingezegend. En bij het koningschieten, later op de middag, loopt het gilde er vervolgens weer helemaal compleet bij.

Wachten op privacy instellingen...App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.