Video

Bram Eigeman (72) uit Breda repareert blaasinstrumenten: 'Stoppen is geen optie'

26 april 2016 om 17:10
nl
Bram Eigeman uit Breda repareert al 42 jaar blaasinstrumenten. En als het aan hem ligt, gaat hij nog wel een tijdje door. Hij vindt het vak veel te mooi om op te geven.
Profielfoto van Meeuwsen Fred
Geschreven door
Meeuwsen Fred

Hij is 'totaal autodidact'. Bram Eigeman, 72 jaar. Hij repareert blaasinstrumenten. Als kleine jongen zag Bram in zijn geboorteplaats Utrecht blaasinstrumentenmakers aan het werk in een fabriekje achter het Domplein. "Ademloos kon ik kijken naar het solderen, forceren en het maken van ventielhuizen. Zo ontstond de passie voor blaasinstrumenten."
Kromme tenenNa een tijdje vliegtuiginstrumentenmonteur te zijn geweest. kwam hij in 1972 in Breda terecht. Daar begon hij zijn eigen zaak als reparateur van blaasinstrumenten. Carnaval zette hem op het spoor. "Van de carnavalsorkestjes kreeg ik kromme tenen. Ik vond de muziek afschuwelijk. Ik leerde ze noten lezen en van lieverlee kwamen ze op een gegeven moment met hun 'kapotte' instrumenten naar mij. Zo is het begonnen."
Eigeman speelt zelf ook muziek: trompet, trombone, sax. Hij speelde in tal van jazzbandjes. Importeerde ook, 'lucratieve business', gebruikte Amerikaanse blaasinstrumenten.
'Sterven in het harnas'Nu haalt hij nieuwe instrumenten uit China en Taiwan. Nog iedere dag gaat hij naar zijn werkplaats achter het huis. "Als ze aan me vragen, hoe lang nog Bram?, dan zeg ik: ik zie wel. Voorlopig is stoppen nog geen optie. Ik wil mijn klanten niet teleurstellen. Ik sterf waarschijnlijk in het harnas."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.