Erik van Loon niet enthousiast over route Dakar 2017

26 april 2016 om 18:07
nl
Erik van Loon uit Riethoven is niet erg enthousiast over de route van Dakar 2017. Deze rally zal drie landen aandoen. Voor het eerst wordt er gestart in Paraguay waar één etappe wordt gereden. Daarna gaat de reis door Bolivia en de laatste zeven proeven worden verreden in Argentinië. "Het is bijna hetzelfde als vorig jaar. Geen verrassing."
Profielfoto van Giessen Arjan van der
Geschreven door
Giessen Arjan van der

De rally begint op 2 januari in Asuncíon, de hoofdstad van Paraguay. Dat land maakt voor het eerst deel uit van de route die de eerste vijf dagen van Paraguay naar Bolivia voert. De rustdag staat gepland in La Paz, Bolivia. In dat land vinden nog eens vier etappes plaats. “Daar rijden we veel over bergpassen”, weet Erik van Loon al. “Niet mijn favoriete deel van Dakar. Ik heb liever woestijn.”
Gerard de Rooy heeft zich nog niet helemaal verdiept in de route maar baalt al van de eerste etappe die vanuit Asuncion vertrekt. "Dat is natuurlijk weer een enorm eind rijden voor de servicetrucks die aankomen in Buenos Aires. Buiten dat hoop ik dat we in de eerste week wat meer uitdagingen krijgen dan afgelopen keer. Toen was het saai."
Geen Peru en ChiliDeze Dakar rijdt opnieuw niet door Peru en Chili waar hoge duinen zijn. "Dat is natuurlijk weer erg jammer", reageert Van Loon. "Ik wil altijd graag wat nieuws zien. Dat is nu op die eerste etappe in Paraguay na niet het geval. Jammer, want dit is geen grote verbetering,” aldus de coureur uit Riethoven.
Ook Gerard de Rooy had liever in de hoge duinen van Chili en/of Peru gereden. "Maar dat was al snel duidelijk dat we daar komend jaar niet gaan rijden. Zonde natuurlijk."
Subaru WRCVan Loon, vorig jaar dertiende in Dakar, grapt zelfs dat hij een paar etappes wel zijn Subaru WRC kan pakken, de wagen waarmee hij rally’s rijdt. “Er zitten weer een paar zeer snelle etappes in waarmee je met een rally-auto beter uit de voeten kunt. Ik ben niet zo’n goede rallyrijder dus dan ben ik in het nadeel. Maar goed, 'we take the road as it comes'. Dakar moet zwaar zijn en dat is deze natuurlijk ook. Maar het had zwaarder kunnen zijn.”
Zeven etappes ArgentiniëHet grootste deel van Dakar 2017 is in Argentinië. In totaal gaan zeven van de twaalf etappes over Argentijnse grondgebied. De rally finisht op 14 januari in Buenos Aires. Argentinië is sinds 2008 onlosmakelijk verbonden aan de Dakar. Sinds de eerste Dakar in Zuid-Amerika in 2008 heeft Argentinië altijd deel uitgemaakt van het parcours.
De Dakar Rally krijgt zoals het er nu uitziet één marathonetappe. Verder maakte de organisatie bekend dat de hoogte weer een rol gaat spelen, net als de extreme weersomstandigheden in dit deel van Zuid-Amerika.
Geen sneeuw en regenVooral met dat laatste is Erik van Loon niet blij. “Ik heb bij Dakar altijd een gevoel van warm weer, droog en veel zand. Geen regen, sneeuw en plassen waar we door moeten rijden, zoals vorig jaar. Dus daarom hoop ik dat we deze Dakar weer eens goed weer krijgen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.