Een wonder! MS-patiënt Boaz Spermon (32) uit Den Bosch kan weer lopen na miraculeuze behandeling

27 april 2016 om 04:22
nl
Een revolutionaire stamceltherapie heeft het leven van Boaz Spermon voorgoed veranderd. De 32-jarige Bosschenaar heeft een agressieve vorm van MS en kwam als eerste Nederlander in aanmerking voor de levensreddende behandeling in Zweden. En met succes: maandag verliet Boaz met een grote grijns op zijn gezicht het ziekenhuis, zónder zijn rolstoel. “Ik had dit echt nooit durven dromen”, vertelt hij enthousiast tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Het moment dat hij al wandelend het ziekenhuis in Zweden verliet, zal Boaz nooit vergeten. “Het was echt heel speciaal. Ik had nooit gedacht dat ik na twee maanden behandeling zelf naar buiten zou lopen”, jubelt de Bosschenaar. “Natuurlijk had ik wel last van opstartproblemen. Na acht maanden in een rolstoel te hebben gezeten, moeten mijn spieren weer even op gang komen. Dit zijn ze niet gewend.”
'Echt verbluffend'Boaz werd de afgelopen twee maanden behandeld door de beste artsen van Zweden. Met chemotherapie werd zijn immuunsysteem uitgeschakeld en opnieuw opgebouwd na transplantatie van eigen stamcellen. “Ik kreeg in maart de eerste kuur en toen merkte ik al dat ik mobieler begon te worden. Ik kon al houterig heen en weer strompelen, echt verbluffend.”
Het hele proces van chemotherapie en celtransplantatie maakte de behandeling voor Boaz zeer zwaar en niet zonder risico. Hij moest fysiek voldoende sterk zijn om het aan te kunnen. “Ik heb alles vooral aan mijn doorzettingsvermogen te danken. Een arts garandeerde mij daar dat ik ooit weer zou kunnen lopen. Dat gaf natuurlijk ontzettend veel zelfvertrouwen. En het is gelukt, een droomscenario is uitgekomen.”
ZIE OOK: Wat een vrienden! 100.000 euro ingezameld voor revolutionaire behandeling MS-patiënt Boaz (32)
'Dit is nog maar het begin'Volgende week reist Boaz terug naar Den Bosch. Daar zal hij in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een intensief revalidatieprogramma volgen. Doel is om in augustus weer op zichzelf te wonen. Maar het hoofdstuk ‘MS’ is daarmee niet afgesloten. “Dit is nog maar het begin", verzekert Boaz. "Ik wil de stichting die ik heb opgezet gebruiken om geld in te zamelen zodat die behandeling ook naar Nederland kan komen, zodat ik andere MS-patiënten daarmee kan helpen."
Zo’n vier jaar geleden werd er bij Boaz MS geconstateerd, een aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij hersenen en ruggenmerg op verschillende plekken worden aangetast. Oogklachten, krachtsverlies en coördinatieproblemen zijn veelvoorkomende symptomen.
ZIE OOK: Levensreddende en baanbrekende behandeling voor MS-patiënt Boaz (32) in Zweden: 'Opgeven geen optie'
Gulle vriendenVoor de behandeling moest de Bosschenaar meer dan 100.000 euro inzamelen. In amper twee weken werd dat gigantische streefbedrag binnengehaald. En dat voor een groot deel dankzij zijn vrienden en duizenden gulle gevers. “Ik ben die mensen echt voor altijd dankbaar”, besluit de Bosschenaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.