Afschrikwekkend plaatje op pakje sigaret gaat er echt komen: maatregel tergt sigarenfabriek Eersel

27 april 2016 om 02:31
nl
De nieuwe verpakkingen van tabaksproducten moeten vanaf mei afschrikwekkende plaatjes bevatten. De Eerste Kamer heeft woensdag groen licht gegeven voor het plan van het kabinet. De nieuwe maatregel tergt tabaksleverancier Scandinavian Tobacco Group in Eersel. De sigarenfabriek voelt zich nu genoodzaakt om het assortiment aan pijp- en sigarentabak flink uit te dunnen.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De Tweede Kamer ging begin februari al akkoord met het voorstel om op tabaksproducten voortaan afbeeldingen te zetten van de negatieve gezondheidseffecten. Ook komt er een tekst die oproept om te stoppen.
Volgens het bedrijf in Eersel is het ondoenlijk om op alle verpakkingen de plaatjes te plakken. “Nederland was altijd een pijp- en sigarenland, maar vanaf nu niet meer”, zei directeur Tom Bodde begin februari al tegen Omroep Brabant. “Dat is heel jammer.”
'Van dat idee moeten we af'Staatssecretaris van Rijn (Volksgezondheid) heeft bovenop de maatregel de leeftijdsgrens voor de steeds populairder wordende e-sigaret verhoogd naar achttien jaar. “Gezond opgroeien is rookvrij opgroeien. Voor jongeren kunnen e-sigaretten een opstap zijn naar roken en daarom verbieden we de verkoop onder de 18 jaar”, licht Van Rijn toe.
Ook voert hij wensen van de Tweede Kamer door, zoals het regelen van een rookverbod op schoolpleinen. “Met dit verbod streef ik twee doelen na: jongeren beschermen tegen de schade die e-sigaretten aan hun lichaam veroorzaken”, aldus Van Rijn. Daarnaast wil ik voorkomen dat jongeren door deze hip gekleurde en verpakte e-sigaretten denken dat roken normaal is. Van dat idee moeten we heel snel af.”[YouTube:body:https://youtu.be/gq1iItS7IGw]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.