Wat bezielt mensen die doorrijden na een ongeluk? ‘Niet iedere doorrijder is een harteloos monster'

28 april 2016 om 11:20
nl
De 18-jarige jongen die woensdag een peuter doodreed in Breda, koos ervoor om te vluchten. Pas toen zijn auto uren later werd aangetroffen, gaf hij zichzelf alsnog aan bij de politie. Wat bezielt mensen die het hazenpad kiezen nadat ze iemand hebben aangereden? Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is zeker niet iedere doorrijder een harteloos monster. “Veel mensen reageren in een impuls, die voortkomt uit onze drang om te overleven.”
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Uit de laatste cijfers van het Waarborgfonds blijkt dat het drie keer per dag voorkomt dat een bestuurder doorrijdt na een verkeersongeluk waarbij personen betrokken zijn. De vraag is waarom mensen dit doen, in plaats van direct eerste hulp te verlenen aan de slachtoffers?
'Je weet niet hoe je reageert'Psycholoog Tertoolen, die gespecialiseerd is in ons reisgedrag, maakt onderscheid tussen twee soorten doorrijders. “De ene doorrijder schiet in de stress en handelt in een impuls. Deze persoon kan niet meer helder nadenken of fatsoenlijk functioneren. Pas uren later, als hij weer tot bezinning komt, komt het besef dat hij iets vreselijks heeft gedaan.”
Volgens Tertoolen ben je niet per definitie een crimineel of een slecht mens als je op de vlucht slaat. “Mensen zeggen vaak dat ze zullen stoppen na een aanrijding. Maar je weet niet hoe je reageert als je betrokken raakt bij zoiets vreselijks. We kunnen gekke dingen doen als we in paniek of gestrest zijn.” Toch wil Tertoolen de 18-jarige jongen zeker niet vrijpleiten. “Het valt natuurlijk in geen enkel geval goed te praten om iemand zo aan zijn lot over te laten.”
ZIE OOK: Ooggetuige probeerde doodgereden Nasim (3) nog te reanimeren: ‘Hij was op slag dood’
'Wegwezen hier'De andere groep doorrijders heeft iets te verbergen of probeert doelbewust een straf te ontlopen. “Zij denken maar aan één ding: wegwezen hier. Het is natuurlijk te vroeg voor conclusies, maar ik vermoed dat deze jongen bewust ervandoor is gegaan om zo een straf te ontlopen. Het geeft namelijk te denken dat hij zich pas meldde nadat zijn auto werd gevonden.”
Wie iemand per ongeluk aanrijdt, kan volgens Tertoolen op drie verschillende manieren reageren: hij vecht, vlucht of bevriest. “Als iemand kiest om te vechten, gaat hij de confrontatie aan: hij stapt uit en helpt het slachtoffer. Wie ‘bevriest’ is niet meer in staat om te vechten of te vluchten. Die raakt in shock en weet niet meer wat hij doet.”
ZIE OOK: Nasim (3) overleden na aanrijding in Breda, klopjacht op doorgereden automobilist
StrafbaarWie vlucht en dus doorrijdt na een ongeluk, is per definitie altijd strafbaar. Je bent verplicht hulp te verlenen en jezelf kenbaar te maken aan het slachtoffer. Doorrijden omdat je dronken bent en je de volgende dag nuchter melden op het politiebureau heeft geen enkele zin, zegt Tertoolen. “Of de alcohol nu wel of niet uit je bloed is, maakt niets uit. Want beide overtredingen vallen onder dezelfde strafmaat.”
Doorrijden na een ongeluk wordt doorgaans zwaar bestraft. Daders riskeren een gevangenisstraf, een boete van 7800 euro en een rijontzegging van maar liefst vijf jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.