Nieuwe advocaat van Aydin C. trekt zich een dag voor de strafzaak terug

28 april 2016 om 17:41
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Aydin C. in de rechtbank in Amsterdam. (Archieffoto)
1/2 Weer trekt advocaat Aydin C zich terug
Voor de tweede keer in een maand tijd moet Tilburger Aydin C. op zoek naar een nieuwe advocaat. Het Nederlandse strafproces tegen de verdachte van het afpersen van meer dan dertig minderjarige meisjes zou vrijdag na een traject van ruim twee jaar eindelijk beginnen. Maar advocaat Robert Malewicz kondigde donderdag aan dat hij C. niet langer zal verdedigen en dus is de kans dat de rechtszaak weer wordt uitgesteld zeer groot.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Dat gebeurde al eerder na een vertrouwensbreuk met de vorige advocaat Christian van Dijk. De reden dat Robert Malewicz met de zaak stopt is dat hij vindt dat hij van de rechtbank onvoldoende tijd heeft gekregen om het dossier dat ruim 25.000 pagina's telt voor te bereiden. Bij een vorige zitting had Malewicz daar al zijn beklag over gedaan, maar de rechters vonden een kleine maand voldoende tijd om het dossier te bestuderen.
Planning"Bij een goede verdediging komt veel meer kijken dan alleen een dossier snel lezen. Ik wil mijn cliënt op een goede manier verdedigen en dat gaat nu gewoonweg niet." Volgens Malewicz heeft Aydin C. begrip voor de situatie.
"Zelfs het OM leek wel te begrijpen dat een maand erg kort is. Een verdachte heeft immers recht op een goede adequate verdediging." Het was vooral de rechtbank zelf die de zaak niet wilde aanhouden, omdat het qua planning niet uitkomt. De zaak zou dan pas in het najaar of zelfs volgend jaar in het rooster ingepast kunnen worden.
Volgens Malewicz is het echt een groot probleem aan het worden dat rechtbanken de grotere processen steeds minder goed aankunnen. "Daar kunnen de rechters zelf niets aan doen. Dit gebeurt er als mensen roepen dat er meer blauw op straat moet komen en tegelijkertijd de rechtbanken te maken krijgen met bezuinigingen. Er is te weinig capaciteit."
Aydin C. wil duidelijkheidMalewicz benadrukt dat C. en hijzelf helemaal niet zoveel uitstel nodig hebben. "Na de zomer was voor mij voldoende geweest. Mijn cliënt had ook totaal geen belang bij uitstel. Hij wil onderhand ook duidelijkheid." Volgens Malewicz kan C. er niks aan doen dat het zo lang duurt voordat hij wordt berecht. "De vertrouwensbreuk met zijn vorige advocaat was zeker niet aan hem te wijten."
Onlangs deed Malewicz nogmaals het verzoek voor aanhouding van de zaak. Omdat hij vandaag het bericht kreeg dat de rechtbank vast blijft houden aan 29 april, zag hij geen andere oplossing dan zich terug te trekken als advocaat. Malewicz blijft C. wel nog bijstaan in de uitleveringszaak van Canada.
Amanda ToddHet land wil dat C. uitgeleverd wordt voor de afpersing van het tienermeisje Amanda Todd. De Tilburger zou een foto van haar borsten hebben verspreid onder de Facebookcontacten van de Canadese tiener. De pesterijen die daarop volgden, dreven haar tot zelfmoord.
De geplande zitting bij de rechtbank in Amsterdam gaat vrijdagochtend wel gewoon door. De rechters zullen dan de nieuwe situatie bespreken. Het Openbaar Ministerie wil daar niet op vooruit lopen en onthoudt zich op dit moment van commentaar.
Over de zaak Amanda Todd maakte Omroep Brabant onlangs een documentaire.[youtube:body:https://youtu.be/HT0o-bCnugo]
Lees alle berichten over de zaak-Amanda Todd terug op onze themapagina.

Wachten op privacy instellingen...