Mogelijk eind aan Anne Frank-escaperoom in Valkenswaard

28 april 2016 om 16:41
nl
De omstreden escaperoom in Valkenswaard, in de sfeer van het Achterhuis van Anne Frank, moet mogelijk stoppen. Dit is het geval wanneer de uitbater van het pand waar deze activiteiten plaatsvinden, zich niet kan vinden in een pachtvoorstel van Burgemeester en Wethouders. Het college laat zich niet uit over het morele of ethisch verantwoorde aspect van de escaperoom.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

Een escaperoom is een kamer waar je je laat opsluiten met vrienden om er via puzzels en raadsels weer zo snel mogelijk uit te komen. De escaperoom in boerderij De Bunker in Valkenswaard wil deelnemers graag laten beleven hoe het is om in de schoenen van Anne Frank te staan.
Landelijke commotieHet bekend worden van de activiteiten via Omroep Brabant leidde landelijk tot grote commotie. Onder meer de Anne Frank Stichting reageerde verbolgen. Het Achterhuis gebruiken als decor van een spel, past volgens haar niet.
B en W van Valkenswaard hebben De Bunker al langer in het vizier. Het college wilde weten of de activiteiten in overeenstemming zijn met de huidige erfpachtovereenkomst. Dat blijkt niet het geval, wordt gesteld, waarna de huurder twee opties is voorgelegd. Die huurder, de 19-jarige Thijs Verberne, zegt dat er niets nieuws onder de zon is. Volgens hem passen zijn activiteiten in de gebruikersovereenkomst en probeert zijn familie al tien jaar met de gemeente tot afspraken te maken. Ondertussen wordt zijn veelbesproken escaperoom redelijk bezocht.  
Aanpassingen mogelijkheden en huurIn het ene geval worden de gebruiksmogelijkheden aangepast en de huur verhoogd. Bij de tweede optie mag De Bunker alleen worden ingezet als centrum op het gebied van kunstzinnige en industriële vormgeving. Een escaperoom is in dat geval niet toegestaan.
De huurder heeft tot half mei de tijd om te reageren. Volgens de gemeente zijn er de afgelopen jaren reeds diverse gesprekken geweest met de huurder over de manier waarop hij het gebouw exploiteert.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.