Sander V. gaat twee jaar langer de cel in voor de moord op studente Saga Backman (19) - Omroep Brabant

Sander V. gaat twee jaar langer de cel in voor de moord op studente Saga Backman (19)

29 april 2016 om 15:40
nl
Het hoger beroep van Sander V. heeft niets uitgehaald. Sterker nog, de 24-jarige Utrechter verdwijnt nu twintig jaar achter de tralies omdat hij de 19-jarige Saga Backman in Den Bosch heeft vermoord, twee jaar langer dan het eerdere vonnis van een andere rechter. Dat besloot het gerechtshof in Den Bosch vrijdag.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

De van oorsprong Zweedse Saga werd op 10 september 2013 bij haar huis aan de Leonardus van Veghelstraat door V. opgewacht in een brandgang. Ze werd met zeker acht messteken om het leven gebracht door haar ex-vriend.
Volgens het Hof is de ‘voorbedachte rade’ heel nadrukkelijk aanwezig. V. wachtte zijn ex op en stelde zich verdekt op, zegt het Hof. Saga had geen enkele mogelijkheid om zich tegen de messteken te verdedigen.
Daarnaast vindt het Hof dat Sander V. zich onverschillig en respectloos heeft gedragen tegenover het slachtoffer na zijn arrestatie.
Bedreigende sms-berichtenVoorafgaand aan de moord was het al duidelijk dat de relatie tussen Saga en Sander V. problematisch was. Saga had de relatie beëindigd maar V. kon dat niet verkroppen. Een maand voor haar dood deed de studente zelf

aangifte bij de politie nadat ze bedreigende sms-berichten van V. had ontvangen. Met de aangifte werd niks gedaan.
Sander V. kreeg in 2015 achttien jaar cel opgelegd voor de moord op zijn 19-jarige ex. V. ging daartegen in beroep. De advocaat van Sander V. stelde dat de moord niet bewezen was, want het was volgens hem geen vooropgezet plan om Saga om het leven te brengen. De advocaat pleitte daarom voor acht jaar cel voor doodslag.
Justitie hield voet bij stuk en eiste twee weken geleden achttien jaar cel, gelijk aan de eerdere uitspraak. Het Hof heeft daar vrijdag dus nog twee jaar celstraf aan toegevoegd.
Sander V. heeft nooit bekendRTV Noord meldde twee weken geleden dat V. de moord in het gerechtshof zou bekennen, maar een bekentenis bleef uit. Hij gaf wel toe dat hij bij het huis van Saga was geweest op de dag van haar dood en dat hij haar had gezien, maar daarna zit er een gat in zijn herinnering.
"Ik heb enorm veel spijt van de schade en pijn die ik heb aangericht bij de nabestaanden van Saga. Ik heb het nooit zo bedoeld", sprak hij twee weken geleden in het gerechtshof.
Het hof heeft ook meer schadevergoeding toegekend aan de nabestaanden van het slachtoffer dan de rechtbank eerder. De gevorderde schade bestond voornamelijk uit overlijdens- en shockschade. In totaal moet de verdachte nu een bedrag van ruim 31.000 euro vergoeden in plaats van het door de rechtbank toegewezen totaalbedrag van ruim 8000 euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.