Video

Fruitteler uit Stevensbeek stookt zijn afvalfruit om tot een borreltje: 'Zacht en fris'

29 april 2016 om 12:59
nl
Tonnen fruit had hij over en die tonnen werden ook niet meer gebruikt. "Het ging dan om fruit zonder mooi jasje," zegt fruitteler Theo van Welie uit Stevensbeek. "Fruit dat gebutst is en dat de klant dus niet meer wil hebben. De kromme komkommer, maar die is net zo lekker als de rechte."
Profielfoto van van der Plas Alice
Geschreven door
van der Plas Alice

Theo en zijn zoon Leon konden het niet meer aanzien dat tien procent van hun appels en peren niet werd gebruikt. Op een beurs zag de familie hoe fruit werd omgestookt tot borrels en likeur. "Dat leek me wel wat," zegt Leon die stage ging lopen in bij een grote whiskystokerij in Duitsland. "Fruit tot alcohol stoken wordt in het buitenland al veel gedaan, zegt Leon.
Grote glimmende ketelEn dus staat er nu een grote glimmende ketel in de schuur van de fruitfamilie in Stevensbeek. "Van het fruit maken we massa, dat laten we vergisten," zegt Leon. "Vervolgens stoken we het en halen we de alcohol eruit. Daar maken we onze ambachtelijke likeur en borrels van."
Het project maakt van het bedrijf van de familie Van Welie een gesloten bedrijf, zonder tonnen afvalfruit. Vandaar dat de fruitteler ook subsidie heeft gekregen van de provincie.
Het project is vrij uniek. Leon weet slechts van één andere fruitteler in Nederland die het ook doet. Leon is maar wat trots op zijn borrels. "Ze zijn echt goed gelukt. Ik ben echt trots op wat er uit de ketel is gekomen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.