Grensdorpen hekelen vrachtverkeer: tolheffing België maakt het alleen maar erger

29 april 2016 om 23:23
nl
De effecten van de Belgische tolheffing zijn merkbaar in Chaam en Baarle-Nassau. Vrachtwagenchauffeurs nemen massaal de sluiproute die door de dorpen loopt. De buurt is het zat en hoopt op snelle maatregelen.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

Al maanden is de N639 een populaire sluiproute voor vrachtverkeer richting België. "Dit zorgt echt voor gevaarlijke situaties", legt een woordvoerder van de dorpsraad in Chaam uit. "Die vrachtwagens rijden te hard door de bochtige straten van het dorp."
LEES OOK: Alweer kilometerslange file richting België vanwege tolheffing
StatenvragenBegin deze maand heeft België tolheffing ingevoerd die vrachtwagenchauffeurs verplicht een tolkastje in hun truck te hebben. Met het kastje worden de gereden kilometers in België geregistreerd. Veel truckers moeten het benodigde tolkastje nog kopen en dat heeft de afgelopen maand gezorgd voor lange files aan de grens.
Vrachtwagenchauffeurs rijden daarom massaal om door de dorpen. De provinciale CDA-fractie heeft vrijdag Statenvragen gesteld aan het provinciebestuur. De partij wil weten wat de provincie kan doen aan de sluiproutes.
30 kilometerAantallen heeft de dorpsraad niet paraat, 'maar een toename is duidelijk te merken'. De dorpsraad wil het liefst dat het centrum een 30-kilometerzone wordt, maar dat kan niet omdat het een provinciale weg betreft.
De provincie bekijkt momenteel of er misschien toch een 30-kilometerzone van gemaakt kan worden. Op de vragen van het CDA wordt pas later antwoord verwacht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.