'Wim Deetman intimideerde misbruikslachtoffers katholieke kerk'

30 april 2016 om 01:53
nl
Wim Deetman heeft op 'dwingende' wijze de bestuursleden van de Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (Klokk) gevraagd af te zien van een parlementaire enquête. Deetman, die was belast met het onderzoek naar het seksueel misbruik in de katholieke kerk, zou dit hebben gedaan tijdens een gesprek op 30 maart 2012 in Den Haag. Het misbruik in de katholieke kerk leidde ook in Brabant tot veel slachtoffers.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

De vier aanwezigen van Klokk, onder wie de huidige voorzitter Guido Klabbers, besloten na het verzoek van Deetman niet langer voor een parlementaire enquête te pleiten. Daarover bericht het NPO-radioprogramma Argos zaterdag.
Dwingen"Deetman wilde ons eigenlijk dwingen om geen parlementaire enquête te doen", vertelde toenmalig bestuurslid Annemie Knibbe tegen Argos. De enquête was tot dat moment een belangrijke eis van de slachtoffers. Twee weken voor de bijeenkomst in Den Haag schreef Klokk nog dat er 'alle reden was' om aan te dringen op een 'parlementair onderzoek'.
Uit e-mails die Argos in handen heeft, zou blijken dat de secretaris van Deetman, Bert Kreemers, al langer druk uitoefende op Klokk om de eis van een parlementaire enquête te laten varen.
OntkennenDeetman en Kreemers ontkennen bij monde van hun woordvoerder de slachtoffers iets te hebben verzocht. "De heer Deetman heeft overal steeds het antwoord gegeven dat hij in de Tweede Kamer gaf, en wel dat ieder zijn eigen verantwoordelijkheid heeft: parlement, kerk en slachtoffers."
Het seksueel misbruik in de katholieke kerk kwam in 2010 naar buiten. Tienduizenden kinderen bleken in de jaren vijftig, zestig en zeventig in katholieke seminaries en internaten door geestelijken te zijn misbruikt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.