De geruchtmakende zaak tegen Aydin C.: wel of geen eerlijk proces?

2 mei 2016 om 12:13
Aydin C. in de rechtbank in Amsterdam. (Archieffoto)
Aydin C. in de rechtbank in Amsterdam. (Archieffoto)
Advocaten noemen de houding van de rechters in de zaak tegen Tilburg Aydin C. 'onbegrijpelijk' en vragen zich af of de Tilburger wel een eerlijk proces krijgt. Dat blijkt uit een publicatie van Advocatenblad. Volgens voormalig advocaat en redactrice van Advocatenblad, Nathalie Gloudemans-Voogd lijkt de situatie redelijk bijzonder. "Dat blijkt wel uit de reacties van de advocaten die ik sprak."
Profielfoto van Mathijs Pennings
Geschreven door
Mathijs Pennings

C. wordt ervan verdacht ruim dertig minderjarige meisjes en enkele volwassen mannen te hebben gedwongen tot webcamsex en hen met de opgenomen beelden te hebben afgeperst. Hij is ook verdachte in de zaak Amanda Todd. Het Canadese meisje dat zelfmoord pleegde, omdat ze werd gepest. De pesterijen zouden zijn begonnen doordat Todd's afperser een foto van haar borsten verspreidde onder haar Facebookcontacten.
Geen extra tijdDe advocaat van Aydin C.,Robert Malewicz, trok zich donderdag terug uit de zaak omdat hij van de rechters geen extra tijd kreeg om het dossier dat ruim 25.000 pagina's telt (21.000 als je de dubbelingen eruit haalt) te bestuderen en de verdediging voor te bereiden.
Malewicz is pas sinds eind maart advocaat van Aydin C. en had dus amper een maand de tijd voor de voorbereiding. "Alleen al alles lezen zou 90 pagina’s per uur, acht uur per dag, zeven dagen per week en dat een maand lang kosten", zei Malewicz daarover eerder.[tweet:body:https://twitter.com/RobertMalewicz/status/726361064154234880]
Geen extra tijd dus. In plaats daarvan kreeg Aydin C. een aantal mogelijke scenario's van de rechter: Of de Tilburger krijgt maandag een advocaat toegewezen die het dossier amper kent, maar er vooral is om het proces te bewaken. Of de Tilburger moet zelf voor die tijd nog een advocaat zoeken. Of hij doet zijn eigen verdediging. "In zo'n toegevoegde advocaat heb ik geen vertrouwen", zei C. vrijdag al. Daarnaast weigert hij zijn eigen verdediging te doen en wil hij het liefst door met Malewicz. Maar die weigert zolang de rechter geen extra tijd geeft.
'Belachelijk'Volgens Malewicz handelt de rechtbank met haar keuze voor een toegevoegde advocaat in strijd met uitspraken van de Hoge Raad en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. "Dan komt een advocaat er dus een beetje bij zitten en dat noemen ze een eerlijk proces. Bij het recht op een eerlijk proces moet het gaan om een advocaat die ook feitelijk rechtsbijstand kan verlenen."
Geertjan van Oosten, de interim-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten noemt het tegenover Advocatenblad 'belachelijk' als maandagmiddag een advocaat er als procesbewaker bij komt zitten. Ook op Twitter zijn de reacties van advocaten niet mals. "Welke zichzelf respecterende advocaat leent zich hier voor? Dan alleen kamerplantfunctie! Schande!", zo zegt Petra Breukink.[tweet:body:https://twitter.com/willemjkoops/status/726039364539670528] [tweet:body:https://twitter.com/ChrisFloks/status/726013689363595265]
Van Oosten snapt niet waarom de rechters de zaak niet uitstellen. "Malewicz was de eerste nieuwe advocaat in deze zaak. Het is niet zo dat de verdachte zeven keer van advocaat is gewisseld. Ik ken Malewicz als een gedegen en weloverwogen advocaat en hij heeft echt een punt."
Niemand staat te springenDe inhoudelijke behandeling gaat maandagmiddag vooralsnog gewoon door. Het is maar de vraag of het de rechters of Aydin C. gelukt is om een nieuwe advocaat te regelen. Vrijdag zei de rechter nog: "Ik heb geprobeerd om advocaten te vinden, maar het lijkt erop dat ze niet echt staan te springen."
Maandagmiddag om halftwee zal blijken hoe de rechtszaak tegen Aydin C. vervolgd gaat worden. Met of zonder advocaat: dat is de vraag.
Lees alle berichten over de zaak-Amanda Todd terug op onze themapagina.

Wachten op privacy instellingen...