Henk (70) stuurde op zijn eerste werkdag bij De Efteling Anton Pieck weg

KAATSHEUVEL - Hij was vijf jaar oud toen pretpark De Efteling op 31 mei 1952 de deuren opende en woonde recht tegenover het pretpark. De 70-jarige Henk van Dooren is vergroeid met het sprookjespark. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij als tiener bij De Efteling ging werken. Op zijn eerste werkdag beging hij wel een blunder, waardoor het schaamrood nog steeds op zijn kaken staat. Henk stuurde Anton Pieck, de ontwerper van De Efteling, weg toen hij zag dat de man over het hek klom.
Vanwege het 65-jarig jubileum van de Efteling halen we deze week met bezoekers bijzondere herinneringen op aan het park.

Door de grond zakken
Henk kan er inmiddels smakelijk om lachen, maar hij kon destijds wel door de grond zakken toen hij hoorde dat hij op zijn eerste werkdag dé ontwerper van de Efteling had weggestuurd.

De jonge Henk werd op zijn eerste dag ingedeeld bij 'Het Kinderspoor', beter bekend als de traptreintjes. Als instructie kreeg hij om vooral iedereen weg te sturen die over het hek zou klimmen.

'Ik ben trouwens Anton Pieck'
"Vooral vaders zouden vaak een poging wagen om op die manier hun zoontje aan te duwen. Toen ik een oudere man over het hek zag klimmen, ben ik er gelijk op afgegaan, en heb hem weggestuurd." Pieck liep destijds vaak een inspectierondje en nam zodoende een kijkje bij diverse attracties. Toch was de ontwerper van het pretpark niet boos. "Wat ontzettend goed dat je dit doet", zei hij. Gevolgd door: "Ik ben trouwens Anton Pieck."

Achteraf hoorde Henk dat hij inderdaad niet te maken had met een grappenmaker. "Ik schaamde mij natuurlijk dood. Maar achteraf gezien blijft het natuurlijk een mooi verhaal."

Woensdag bestaat De Efteling 65 jaar. Daarom vroegen wij op social media Brabanders naar bijzondere ervaringen in het park. Op omroepbrabant.nl/efteling vind je meer bijzondere verhalen over Brabant's grootste attractiepark.
Meer over dit onderwerp:
kaatsheuvel anton pieck efteling henk van dooren