‘Levensgevaarlijk’ probleem met aarding in Oss, maar in hoeveel huizen is onduidelijk

2 mei 2016 om 14:32
nl
De gemeente weet niet hoeveel huizen in Oss nog steeds een ‘levensgevaarlijk’ gebrek aan goede aarding hebben. Afgelopen jaar heeft Oss de bewoners van achttien adressen in een brief gewaarschuwd, maar het is onduidelijk of zij vervolgens actie hebben ondernomen.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

Het probleem speelt vooral in oude huizen. In die panden komt het regelmatig voor dat de elektrische installatie is geaard via de metalen waterleiding. De leiding zorgt er zo voor dat de elektriciteit via de aarde wegvloeit in het geval van een defect.

Omdat Brabant Water bij veel huizen de oude loden buizen heeft of gaat vervangen met niet-geleidende buizen van kunststof, kunnen er vanwege het wegvallen van de aarding ‘levensgevaarlijke situaties’ ontstaan, zo schreef de gemeente eerder al in haar jaarverslag.

Eigen verantwoordelijkheid, eigen kosten
De afgelopen maanden zijn meerdere bewoners door de gemeente gewaarschuwd, maar of dat in alle gevallen nut heeft gehad, is onduidelijk. Bewoners dragen namelijk zelf de zorg over de aarding van hun huis. “De gemeente heeft daarom geen zicht op hoeveel huizen nog steeds ‘in gevaar’ zijn. De bewoners zijn per brief op hun eigen verantwoordelijkheid gewezen”, aldus een woordvoerder.

Ook Enexis en Brabant Water hebben meerdere bewoners in Oss benaderd. De waterleverancier en netwerkbeheerder verzoeken hen om bij twijfel over de aarding contact op te nemen met een elektrotechnisch installateur.

Beide partijen benadrukken dat bewoners zelf voor de kosten moeten opdraaien omdat het ‘een aanpassing aan een eigen installatie betreft’.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.