'Onaanvaardbaar', hof Den Bosch kampt met vertraging uitspraken en neemt maatregelen

3 mei 2016 om 20:38
nl
Wie als ontevreden huurder bij het gerechtshof in Den Bosch een hoger beroep heeft aangespannen tegen zijn verhuurder, moet langer dan normaal wachten op een uitspraak. Het hof kampt namelijk met een achterstand in de afhandeling van zaken. Er zijn maatregelen genomen. Eind dit jaar moet de vertraging zijn teruggedrongen.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

De achterstand heeft gevolgen voor de afhandeling van civiele handelszaken. Die zaken gaan bijvoorbeeld over onenigheid over een arbeidscontract, problemen tussen huurder en verhuurder en overige problemen met verzekeringen en contracten.
PilotDe achterstand heeft maandenlang kunnen oplopen bij het Bossche gerechtshof. De oorzaak is een proef die het hof sinds 2012 houdt. De pilot was bedoeld om de duur van civiele procedures flink te verkorten.
"Er is in immens veel zaken tegelijk om een beslissing gevraagd en bovendien zijn er veel meer pleidooien en zittingen gevraagd. Dat terwijl de bezetting niet navenant was uitgebreid. Het gevolg daarvan was een bulk aan zaken die met de bestaande bezetting niet weggewerkt kon worden", aldus het hof.
MaatwerkEind vorig jaar was er een achterstand bij ongeveer vierhonderd zaken. Partijen moesten 'onaanvaardbaar lang' op uitspraken wachten, zo laat het Hof tegenover Omroep Brabant weten. Daarom zijn er maatregelen genomen om de vertraging terug te dringen.
Het hof heeft, om de achterstand in te lopen, extra raadsheren aangesteld. Volgens het hof wordt er daarnaast nu 'maatwerk' geleverd. Bij iedere pleidooizaak wordt bekeken of er op korte termijn een pleidooizitting moet worden ingepland. Dat geldt voor lopende en voor nieuwe zaken.
Als er géén pleidooizitting op korte termijn volgt, krijgen partijen een concrete zittingsdatum. In het uiterste geval kan dat een datum in 2017 zijn. Zaken worden niet aangehouden voor onbepaalde tijd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.