Drie Zuid-Amerikanen die drugslab in Son in brand staken moeten 30 maanden de cel in

3 mei 2016 om 16:41
nl
De rechtbank in Den Bosch heeft twee mannen uit Colombia en één uit de Dominicaanse Republiek veroordeeld tot celstraffen van dertig maanden voor vernieling en brandstichting van een woonboerderij in Son. Dat deden zij toen de politie binnenviel, om de aanwezigheid van een cocaïnewasserij te verhullen.
Profielfoto van Juda Peter
Geschreven door
Juda Peter

De politie ging op 18 september ter controle naar de oude boerderij op industrieterrein Ekkersrijt in Son na een melding dat er in het pand een drugslab zou zitten.
Geen overgave maar brandstichtingDe drie mannen van 41, 44 en 47 jaar oud, die binnen in het pand waren, werd gesommeerd om zich over te geven. In plaats daarvan renden ze naar de garage en stichtten daar een brand die snel om zich heen greep. Later bleek dat er een cocaïnelaboratorium zat.
Ook daarna weigerden de Zuid-Amerikanen zich over te geven aan de politie. Ze verscholen zich in het woongedeelte van de boerderij. Pas toen de vlammen oversloegen en de hele boerderij in brand stond, klommen ze uit een raampje en werden ze aangehouden.
De brand was zo fel, dat het vuur uren later nog eens oplaaide.
Kortsluiting onaannemelijkVolgens de verdachten hebben ze geen brand gesticht, maar ontstond het vuur door kortsluiting. De rechtbank acht dit onwaarschijnlijk, gelet op de verklaringen van agenten en de zeer felle, hevige brand bij de plek waar de verdachten waren.
Volgens de rechtbank staken de mannen de garage in brand om de cocaïnewasserij die er zat, verborgen te houden.
Zes jaar cel geëistDe officier van justitie had zes jaar tegen elk van de verdachten geëist, ook vanwege het cocaïnelab dat zij beheerden en omdat ze door brand te stichten het leven van aanwezige politieagenten in gevaar hadden gebracht.
De rechtbank sprak de mannen van beide delicten vrij. De rol van de verdachten bij het cocaïnelab is onduidelijk en ook acht de rechtbank alleen brandstichting met gevaar voor goederen bewezen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.