Video

Brabants Youtube-kanaal Dutchhorse scoort wereldwijd met zagen en timmeren

3 mei 2016 om 20:43
nl
Het is nog een relatief klein Youtube-kanaal, maar wel een heel opvallend kleintje. Vanuit een schuurtje in Rijsbergen maakt Bert de Weert wekelijks een videoaflevering voor zijn kanaal Dutchhorse. Een kanaal over houtbewerking met oude gereedschappen dat kijkers trekt uit de hele wereld.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Het niet de zoveelste kloon van Enzo Knol, maar een niche YouTube-kanaal dat de aandacht trekt van Google en van kijkers uit de hele wereld. In filmpjes van soms wel vijftien minuten laat Bert de Weert zien hoe je bijvoorbeeld een ouderwetse bolderkar maakt. Maar ook hoe je peddels kunt maken en een ergonomische stoel van hout.
Alles in het EngelsDe Weert praat zijn video's in het Engels aan elkaar. "Dat doe ik omdat er veel meer mensen op de wereld zijn die Engels spreken." En het moet gezegd worden: het gaat hem goed af.
Ruim negentig procent van de kijkers zijn van het mannelijk geslacht en een heel groot deel daarvan komt uit Amerika. "Maar ik heb ook kijkers uit Australië, Engeland en Canada." Al die mensen die kijken, zijn net als de Rijsbergenaar gepassioneerd van houtbewerking met oud gereedschap, dat bij voorkeur niet elektrisch is.
Fans zamelen geld in Dat De Weert in relatief korte tijd een trouwe schare fans heeft opgebouwd, blijkt uit een inzamelingsactie door zijn fans. Een groot aantal van zijn volgers heeft recent geld ingezameld omdat de Rijsbergenaar met een kapotte camera zat en ook zonder geld. "Het was echt bizar. Ik kon op mijn telefoon zien wanneer en hoeveel er werd gedoneerd. Er waren er bij die gaven een paar euro, maar er was ook iemand die honderd dollar doneerde."
Kanaal Dutchhorse telt nu rond de 11.000 abonnees. Het streven is om te groeien. "Dit jaar wil ik nog doorgroeien naar 50.000 abonnees."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.